Slivky: sladké ovocie s bohatou históriou aj zdravotnými účinkami

slivky
Zdroj: Canva
Reklama

Slivka patrí medzi najobľúbenejšie druhy ovocia na svete. Už tisíce rokov si ju ľudia cenia nielen pre jej sladkastú, šťavnatú chuť, ale aj pre účinky na zdravie. Dnes poznáme vyše 2 000 odrôd, ktoré rastú od Austrálie cez Európu až po Ameriku.

Slivky môžu byť malé aj väčšie, sfarbené do červena, fialova, zelena, žlta či oranžova. Dužina má najčastejšie ružový, žltý alebo oranžový odtieň. V strede sa nachádza tvrdá kôstka, podobná broskyniam či marhuliam, s ktorými slivky patria do jednej čeľade.

Druhy sliviek

Kakadu slivka

  • pôvodom z Austrálie, kde rastie v tropických lesoch,
  • známa aj pod názvami „billy goat plum“, „murunga“ či „gubinge“,
  • plody sú žltozelené, vajcovité a s jedinou kôstkou,
  • domorodé obyvateľstvo ich oddávna využívalo nielen ako potravinu, ale aj ako liek pri nachladnutí, bolestiach hlavy či kožných problémoch.

Jávska slivka (Jamun)

  • pochádza z Indie a tropických oblastí,
  • má tmavofialovú až modrú farbu,
  • je známa pozitívnymi účinkami na trávenie a ako domáci liek pri bolestiach žalúdka.

Ďalšie odrody

Medzi známe patrí napríklad Santa Rosa, Satsuma, Stanley či Seneca.

Zdravotné účinky sliviek

Slivky sú bohaté na vitamín C, ktorý podporuje hojenie, rast svalov aj tvorbu ciev. Okrem toho prinášajú viacero ďalších benefitov:

  • srdce – látky v slivkách znižujú zápaly spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami,
  • nervový systém – antioxidanty môžu zmierniť úzkosť,
  • trávenie – obsahujú sorbitol, prírodné preháňadlo, ktoré pomáha pri zápche,
  • krvný tlak – draslík podporuje vylučovanie sodíka a uvoľňuje steny ciev, čím znižuje riziko mozgovej príhody,
  • cukrovka a metabolizmus – vláknina spomaľuje prudké zvyšovanie cukru v krvi a podporuje hormón adiponektín,
  • kosti – sušené slivky (sušené slivky = prunes) podľa štúdií pomáhajú obmedzovať úbytok kostnej hmoty.
Na snímke zber sliviek v sade. Zdroj: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Výživové hodnoty (na 1 šálku nakrájaných sliviek)

  • 76 kalórií
  • 1 g bielkovín
  • <1 g tuku
  • 18 g sacharidov
  • 2 g vlákniny
  • 16 g cukru

Obsahujú aj dôležité minerály a vitamíny: vápnik, horčík, fosfor, draslík, vitamín C, A, K a kyselinu listovú.

Sušené slivky majú rovnaké benefity, ale oveľa viac cukru (až 66 g na šálku) a až 12 g vlákniny. Aj preto sú obľúbeným prírodným liekom proti zápche.

Ako vybrať a pripraviť slivky

Slivky sú v obchodoch od mája do októbra, pričom vrchol sezóny pripadá na júl a august.

  • vyberajte pevné plody s jemným „poddajom“ pri stlačení,
  • ak chcete urýchliť dozrievanie, nechajte ich v papierovom vrecku pri izbovej teplote,
  • na spomalenie dozrievania skladujte v chladničke,
  • pred mrazením nezabudnite odstrániť kôstky.

Tipy na použitie

  • pridajte ich do šalátov,
  • pripravte ovocnú salsu s broskyňami a marhuľami,
  • nakrájané plátky vložte do čaju alebo vody,
  • ozdobte nimi jogurt či granolu,
  • rozmixujte do smoothie.

Pestovanie sliviek

Ak chcete mať vlastnú úrodu, treba myslieť na:

  • výber odrody – vhodnej pre vaše podnebie,
  • slnečné stanovište – aspoň 6–8 hodín denne,
  • pravidelné zalievanie mladých stromčekov,
  • rez v zime pre zdravý rast a úrodu,
  • ochranu pred škodcami a chorobami (napr. vošky, hnedá hniloba),
  • pretrhávanie plodov pre väčšie a sladšie slivky.

Zberajte ich, keď sú zrelé, ale ešte pevné – mali by sa dať ľahko oddeliť od vetvy jemným pootočením.

Benefity sliviek

Slivky sú prirodzene sladké a obsahujú veľa prírodných cukrov, preto rýchlo dodávajú energiu. Na rozdiel od mnohých sladkostí však majú nízky glykemický index – hladina cukru v krvi po ich konzumácii nestúpa prudko, čo je výhodné aj pre ľudí, ktorí si strážia hmotnosť alebo hladinu glukózy.

Najväčšou prednosťou sušených sliviek je však vláknina. Tá podporuje pravidelné vyprázdňovanie a znižuje riziko zápchy, ktorá býva častým problémom najmä u starších ľudí či detí. Kým samotné plody obsahujú vlákninu vo veľkom množstve, aj šťava zo sliviek si zachováva časť týchto účinkov, hoci v menšej miere. Okrem vlákniny je účinná aj látka sorbitol, ktorá pôsobí mierne preháňavo.

Zdroj: Unsplash

Minerály a vitamíny

Slivky sú bohaté na draslík – minerál nevyhnutný pre srdcový rytmus, funkciu nervov a svalov či reguláciu krvného tlaku. V jednej menšej porcii (asi 5 kusov) sa nachádza takmer 300 mg draslíka, čo predstavuje približne 6 % dennej odporúčanej dávky.

Okrem toho obsahujú aj vitamín K, vitamíny skupiny B (riboflavín, B6, niacín) a meď. Tieto látky sa podieľajú na tvorbe energie, krvi a zdraví kostí. Zaujímavosťou je aj prítomnosť bóru – stopového prvku, ktorý podporuje pevnosť kostí a môže pomáhať pri prevencii osteoporózy.

Prevencia anémie a podpora kostí

Šťava zo sušených sliviek je dobrým zdrojom železa, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek. Jeho dostatok v strave znižuje riziko anémie, ktorej príznakmi býva únava, podráždenosť či dýchavičnosť.

Sušené slivky navyše prospievajú kostiam. Štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia (asi 5–6 kusov denne) môže spomaliť úbytok kostnej hmoty u žien po menopauze, ale aj u starších mužov. Svoj účinok majú pripisovaný najmä spomínanému bóru a antioxidantom, ktoré chránia kosti pred poškodením.

Srdce a krvný obeh

Tuk a cholesterol sa môžu ukladať v cievach a vytvárať zúženia (aterosklerózu). Konzumácia sušených sliviek podľa výskumov znižuje hladinu tzv. zlého cholesterolu (LDL) a obmedzuje zápalové procesy, čím chráni srdce. Vďaka obsahu draslíka sú prospešné aj pre ľudí s vyšším krvným tlakom, hoci pri ochoreniach obličiek treba ich konzumáciu konzultovať s lekárom.

Kontrola hmotnosti a chuť do jedla

Slivky dokážu navodiť pocit sýtosti na dlhší čas. Spomaľujú trávenie vďaka vláknine a nízkemu glykemickému indexu, čo znamená, že hladina cukru v krvi po jedle stúpa pomaly. To môže pomôcť nielen pri regulácii hmotnosti, ale aj pri prevencii náhlych pocitov hladu.

Antioxidanty a črevná mikroflóra

V sušených slivkách sa nachádzajú polyfenoly – silné antioxidanty s protizápalovým účinkom. Chránia bunky pred poškodením, podporujú správnu činnosť nervového systému a prispievajú k zdraviu ciev.

Nové výskumy zároveň ukazujú, že slivky podporujú rozvoj prospešných baktérií v čreve, ako sú bifidobaktérie. Tie zohrávajú dôležitú úlohu v trávení, imunite a môžu dokonca znižovať riziko niektorých ochorení hrubého čreva.

Sušené slivky a ich šťava predstavujú jednoduchý a prirodzený spôsob, ako podporiť trávenie, srdce aj kosti. Hoci ich účinky môžu byť individuálne a u niektorých ľudí spôsobujú tráviace ťažkosti, v primeranom množstve sú hodnotným doplnkom zdravej stravy.

Aká je ich odvrátená stránka?

Najčastejšou nevýhodou sliviek je ich vplyv na trávenie. Obsahujú sorbitol – druh cukru, ktorý môže vyvolať plynatosť či nadúvanie. Rovnako aj vysoký obsah vlákniny môže u citlivých ľudí spôsobiť nepríjemné kŕče alebo nafukovanie. Ak ich chcete zaradiť do jedálnička, robte to postupne, aby si črevá stihli privyknúť.

Zaujímavosťou je, že niektorí ľudia spájajú konzumáciu sliviek aj so zápchou, no výskumy ukazujú, že u väčšiny sú dobre tolerované.

Zdroj: Unsplash

Kalórie a cukor – dvojsečný meč

Slivky sú prirodzene sladké, a preto výborne zasýtia a dodajú energiu. No s tým súvisí aj ich nevýhoda – vysoký obsah kalórií a cukru.

  • 5 sušených sliviek (cca 40 g) – asi 96 kalórií a 15 g cukru.
  • Pohár šťavy (cca 250 ml) – približne 176 kalórií a 41 g cukru.

Pre ľudí, ktorí si strážia hmotnosť alebo hladinu cukru v krvi, môže častá konzumácia viesť k priberaniu.

Kedy byť opatrný

Slivky a ich šťava síce prinášajú veľa zdravotných benefitov.

V niektorých prípadoch v3ak nie sú vhodné:

  • Pri ochoreniach obličiek – obsahujú dosť draslíka, ktorý môže byť rizikový pri diéte s jeho obmedzeným príjmom.
  • Alergia – hoci je zriedkavá, aj na slivky sa môže vyskytnúť alergická reakcia. Vtedy je nutné okamžite ich prestať konzumovať.
  • Stopové množstvá akrylamidu – v šťave sa prirodzene nachádza látka akrylamid, ktorú odborníci považujú za karcinogén. Jeho obsah je však minimálny a v porovnaní s inými potravinami (napr. hranolky, chipsy) zanedbateľný.

Ak nemáte zdravotné obmedzenia, slivky sú chutný a univerzálny doplnok stravy. Najlepšie je zvyšovať ich príjem postupne.

Možnosti využitia:

  • samotné ako rýchla desiata,
  • v ovsených vločkách na raňajky,
  • v kombinácii s orieškami a iným sušeným ovocím,
  • ako súčasť koláčov či muffinov,
  • rozmixované v smoothie alebo ako slivkové „maslo“,
  • pridané do gulášu alebo duseného mäsa pre jemne sladkastú chuť.

Zdroje:

https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-plums

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1594/plum#dosing

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-benefits-of-prunes-prune-juice#eating-more-prunes

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)
Najčítanejšie v kategórii Zdravie