Chcete, aby vaše cestoviny chutili ako z pravej talianskej reštaurácie? Dodržte TOTO JEDNODUCHÉ PRAVIDLO s vodou a soľou!

Zdroj: Canva
Reklama

Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá na svete, pretože sú jednoduché, lacné a zároveň nesmierne variabilné. Hodia sa k nim smotanové aj paradajkové omáčky, mäso, zelenina či syr. Napriek tomu, že ide o surovinu vyrobenú len z múky, vajec a vody, ich správna príprava je skôr umením.

Kým väčšina ľudí cestoviny jednoducho hodí do vriacej vody, talianski kuchári majú jasné pravidlá, ktoré dokážu spraviť z obyčajného jedla reštauračný zážitok. Catherine, autorka blogu Sicilian Girl, prezradila, čo nikdy nesmie chýbať vo vode, keď sa varí pravá talianska pasta. Informuje o tom portál Express.co.uk.

Viac vody, lepší výsledok

Prvým pravidlom je dostatočne veľký hrniec a veľké množstvo vody. Na pol kila cestovín treba podľa Catherine aspoň päť až šesť litrov. „Ak nepoužijete dosť vody, cestoviny budú lepkavé, pretože ich prirodzený škrob sa správne nerozpustí,“ varuje.

Soľ je základ: voda musí chutiť ako more

Kľúčovou prísadou, na ktorú mnohí zabúdajú, je soľ. A nie málo. „Pridanie soli je nevyhnutné. Voda by mala byť slaná ako more,“ zdôrazňuje kuchárka.

Podľa nej je potrebné použiť minimálne dve polievkové lyžice hrubej soli na pol kila cestovín. „Nebojte sa, necítite samotnú soľ, ale chuť cestoviny. Soľ prenikne dovnútra počas varenia a ochutí ju zvnútra,“ dodáva Catherine.

Dôležité je pridať soľ až vtedy, keď voda začne vrieť. Nesolená voda má nižší bod varu a rýchlejšie sa zahrieva.

Ako variť, aby cestoviny neboli prevarené?

Keď voda vrie a je dostatočne osolená, pridáme cestoviny a hneď ich premiešame, aby sa neprilepili o dno či o seba navzájom.

Catherine odporúča variť ich na spôsob al dente, teda tak, aby boli mäkké, no zároveň pevné na zahryznutie. „Správne uvarené cestoviny majú na povrchu presne toľko škrobu, aby dokázali nasať omáčku,“ vysvetľuje.

Treba myslieť na to, že cestoviny sa ešte krátko dovárajú aj po scedení. Preto je vhodné stiahnuť ich z ohňa o minútu skôr, ako sa zdajú hotové. Nikdy ich však neoplachujte, stratili by škrob, ktorý pomáha spojiť ich s omáčkou.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti