Demencia každoročne zasiahne milióny rodín po celom svete a je jednou z najväčších výziev verejného zdravotníctva súčasnosti; odhaduje sa, že do roku 2050 sa počet pacientov globálne strojnásobí.
Rastúci počet starších ľudí na svete je hlavnou príčinou nárastu prípadov demencie aj v nasledujúcich desaťročiach. Predpokladá sa, že zlepšenie životného štýlu v mnohých rozvinutých krajinách síce mierne zníži výskyt na jedného obyvateľa, celkový počet prípadov bude napriek tomu rásť.
Nová štúdia publikovaná v prestížnom časopise Nature teraz ukázala, že jedálniček postavený na stredomorskej strave dokáže riziko výrazne znížiť, dokonca aj u tých, ktorí nesú najsilnejšiu genetickú predispozíciu.
Výskumníci sa zamerali na gén APOE4, ktorý patrí medzi najdôležitejšie rizikové faktory Alzheimerovej choroby. Ľudia s dvoma kópiami tohto génu majú obzvlášť vysokú pravdepodobnosť, že ochorenie prepukne. Podľa výsledkov sledovania viac než 5 700 osôb počas 34 rokov sa však ukázalo, že ak takíto ľudia dodržiavali princípy stredomorskej stravy, riziko rozvoja demencie kleslo minimálne o 35 %.
Hlavná autorka výskumu Yuxi Liu vysvetlila pre CNN: „Sledovali sme ľudí, ktorí jedli málo červeného či spracovaného mäsa a alkoholu, no na tanieri mali dostatok zeleniny, ovocia, orechov, strukovín, celozrnných potravín, rýb a olivového oleja. Ukázalo sa, že práve tento spôsob stravovania výrazne znižuje pravdepodobnosť demencie.“
Čím viac, tým lepšie
Liu zároveň dodala, že prínosy stravy sa zvyšujú s dôslednosťou. „Nielenže základné dodržiavanie stredomorskej diéty znížilo riziko demencie o tretinu u ľudí s dvoma kópiami APOE4, ale čím viac sa tejto stravy pridŕžali, tým výraznejší bol efekt,“ zdôraznila.
Prečo funguje práve tento jedálniček
Nie je to módna diéta ani krátkodobý trend, stredomorský spôsob stravovania patrí k najviac overeným prístupom k zdraviu. Základom je jednoduchá kombinácia čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných produktov, orechov, strukovín a rýb, pričom namiesto živočíšnych tukov sa používa olivový olej. Takto nastavený jedálniček dodáva telu dostatok vlákniny, antioxidantov a zdravých tukov, ktoré chránia cievy aj mozog. Podľa Cleveland Clinic dokáže zmierňovať riziko srdcovocievnych problémov, spomaľovať úbytok kognitívnych schopností a podporovať mozgové funkcie vďaka zdravým tukom, najmä omega-3 mastným kyselinám.
Stredomorská strava výrazne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Je to najmä vďaka vysokému obsahu mononenasýtených tukov z olivového oleja a omega-3 mastných kyselín z rýb. Tieto látky pôsobia protizápalovo a pomáhajú udržiavať cholesterol v rovnováhe. Ľudia, ktorí dodržiavajú tento typ stravovania dlhodobo, majú nižšiu pravdepodobnosť infarktu či mozgovej príhody.
Veľkým benefitom je aj ochrana mozgu. V štúdiách sa ukazuje, že dodržiavanie stredomorskej diéty spomaľuje úbytok kognitívnych funkcií a môže znižovať aj riziko demencie. Vysoký podiel rastlinných potravín prináša do tela antioxidanty, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu a chránia nervové bunky.
Nejde o žiadne komplikované pravidlá, podstata spočíva v prirodzenej striedmosti. Červené a spracované mäso sa objavuje len zriedka, naopak, základom sú rastlinné zdroje bielkovín ako cícer, šošovica či fazuľa.