V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice narastá počet prípadov vírusovej hepatitídy typu A. Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny je momentálne hospitalizovaných 20 dospelých pacientov. Odborníci varujú, že ide o vysoko prenosné ochorenie s inkubačnou dobou až do 50 dní.
Hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová potvrdila, že počet pacientov s vírusovou hepatitídou typu A narastá už tri týždne po sebe. Kapacita kliniky je 50 lôžok, no zdravotníci upozorňujú, že pri ďalšom náraste by sa oddelenie mohlo rýchlo zaplniť.
„Počet hospitalizovaných s VHA kontinuálne stúpal počas uplynulých troch týždňov. Klinika má celkovú kapacitu 50 lôžok,“ uviedla Šustová pre TASR.
Lekári preto pozorne sledujú situáciu a pripravujú sa na možnosť, že počet pacientov môže v najbližších dňoch ešte narásť.
Ako sa prenáša hepatitída A?
Hepatitída typu A, známa aj ako „choroba špinavých rúk“, je infekčné ochorenie pečene spôsobené vírusom HAV. Prenáša sa najmä priamym kontaktom s infikovanou osobou, ale aj kontaminovanými potravinami či vodou. Riziko nákazy je vyššie v prostrediach s horšími hygienickými podmienkami, no preniesť sa môže aj v domácnosti alebo na pracovisku, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na svojom oficiálnom webe.
Inkubačná doba ochorenia je pomerne dlhá – od 15 až do 50 dní, čo komplikuje jeho včasnú identifikáciu. Počas tohto obdobia môže byť človek infekčný, aj keď ešte nemá výrazné príznaky.
Príznaky netreba podceniť
Začiatok ochorenia býva nenápadný a často pripomína chrípku. Objavuje sa únava, horúčka, bolesti svalov, kĺbov a brucha, nevoľnosť či tráviace ťažkosti. Typickým znakom je aj tmavý moč. Po niekoľkých dňoch väčšina pacientov spozoruje žlté sfarbenie kože a očného bielka – odtiaľ pochádza názov žltačka.
Aj keď hepatitída A väčšinou neprechádza do chronickej formy a organizmus sa s ňou dokáže vyrovnať, môže pacienta vyradiť z bežného života na niekoľko týždňov až mesiacov.
Prevencia je kľúčová
Odborníci zdôrazňujú, že najlepšou ochranou pred hepatitídou A je dôsledná hygiena – pravidelné umývanie rúk mydlom a pitie len nezávadnej vody. Dôležité je aj umývanie ovocia a zeleniny či dôkladná tepelná úprava potravín.
K dispozícii je aj účinné očkovanie, ktoré poskytuje dlhodobú ochranu a odporúča sa najmä ľuďom cestujúcim do oblastí s vyšším výskytom tohto ochorenia alebo tým, ktorí patria do rizikových skupín.