Americké úrady našli vo vzorkách mlieka, ktoré sa predáva v bežných obchodoch s potravinami v USA, fragmenty vírusu vtáčej chrípky. Podľa expertov oslovených denníkom Washington Post to ešte nemusí znamenať nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, ale naznačuje, že vírus vtáčej chrípky sa v stádach amerického dobytka rozšíril výrazne viac, než sa zatiaľ predpokladalo.
Stopy vírusu našiel v mlieku americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA). V utorok vydal správu, v ktorej opísal, že vzorky boli odobraté v priebehu celého výrobného procesu mliekarní, pričom v niektorých sa našli vírusové častice. Ďalšie detaily ale úrad zatiaľ neposkytol, informuje portál ČT 24.
Problém to nie je preto, že mlieko prechádza, než sa dostane k ľuďom, pasterizáciou. Počas nej sa potraviny krátkodobo intenzívne zahrejú, čo mikroorganizmy, ako sú vírusy, ničia. Teplo ich síce zabije, nezlikviduje ale zvyšky ich genetického materiálu. Ten už síce obvykle nie je schopný ďalej sa množiť, a teda škodiť, ale stále zostáva v potravine prítomný. A je teda odhaliteľný špeciálnymi testami.
„Na základe dostupných informácií je pravdepodobné, že pasterizácia inaktivuje vírus, ale neočakáva sa, že by tento proces odstránil prítomnosť vírusových častíc. Preto bola u niektorých odobraných vzoriek zistená prítomnosť vírusu pomocou testovania polymerázovou reťazovou reakciou (qPCR),“ uviedol úrad.
Omnoho väčším problémom teda nie je samotná prítomnosť mŕtvych kúskov vírusu, ale toho, ako často ich experti našli. Denník Washington Post získal od dvoch zamestnancov FDA pod podmienkou zachovania ich anonymity vyjadrenia, v ktorom uviedli, že stopy vírusu sa objavili v oveľa väčšom počte vzoriek. „To znamená, že infekcia je v stádach dojníc rozšírenejšia, než sme si mysleli,“ vysvetlil jeden z nich.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)