Mrazený hrášok je dostupnou a praktickou alternatívou k čerstvému, ktorá vám umožní vychutnať si zeleninu kedykoľvek. Nemusíte pritom robiť kompromisy v chuti ani sa báť, že sa pri varení rozvarí.
Hoci je najčastejšou metódou prípravy zeleniny, ako je brokolica či rôzne druhy kapusty, varenie vo vode, food bloggerka Katie Vine z Dinners Done Quick odporúča skúsiť iný prístup: teplovzdušnú fritézu. „Ak je hrášok správne pripravený v teplovzdušnej fritéze, vyjde jemný, šťavnatý a dokonalý ako príloha,“ vysvetľuje Katie.
V jej recepte sa hrášok kombinuje s prosciuttom, parmezánom a šalotkou, no podľa Katie je táto zelenina veľmi variabilná a dokáže sa prispôsobiť rôznym chutiam.
Hrášok môžete pripraviť rýchlo, bez rizika, že stratí šťavnatosť a chuť, ktorá ho robí obľúbenou prílohou. Informuje o tom portál Express.co.uk.
Ako zabrániť, aby hrášok padal v teplovzdušnej fritéze?
Katie upozorňuje na jednu dôležitú vec – vzhľadom na svoju veľkosť môže hrášok prepadávať cez otvory koša air fryera. „Môžete vybrať rošt, alebo vložiť do koša oven-safe misku, ktorá hrášok podrží,“ radí.
Ingrediencie pre štyri porcie
- 2 šálky mrazeného hrášku
- 85 g prosciutta, nakrájaného na malé kúsky alebo pásiky
- 1 šalotka, jemne nakrájaná
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky kuracieho bujónového prášku
- 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky soli (voliteľné)
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu
Postup prípravy
- Predhrejte v teplovzdušnej fritéze na 180 °C. Do oven-safe misky vhodnej do fritézy vložte prosciutto a šalotku.
- Prosciutto a šalotku pečte 7 minút pri 180 °C, kým nezačnú hnednúť. „Prosciutto a šalotka sa tak karamelizujú bez toho, aby hrášok zhorel,“ poznamenáva Katie. Ak nechcete karamelizované prísady, môžete ich pridať až ku hrášku.
- Medzitým zmiešajte v strednej miske hrášok, cesnakový prášok, bujón, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte.
- Po uplynutí času pridajte hrášok k prosciuttu a šalotke v air fryeri a premiešajte. Pečte ďalšie 3–5 minút, kým hrášok nebude horúci, ale stále šťavnatý. „Keď hrášok začne vráskaviť, stráca vlhkosť a môže vyschnúť,“ upozorňuje Katie. Kontrolujte ho po 3 minútach a potom každú minútu.
- Pre chrumkavý hrášok odstráňte prebytočnú vlhkosť a pridajte trochu oleja.
- Na záver posypte nastrúhaným parmezánom a podávajte s citrónovými plátkami podľa chuti.