Cukor sa na Slovensku míňa rýchlo, no výrobcovia sľubujú sebestačnosť. TAKTO sa má vyvíjať jeho cena

Ilustračné foto. Zdroj: Canva/@gettysignature, @tomgriger, @gettyimages, TASR/Lukáš Grinaj
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Slováci si môžu vydýchnuť – predvianočné pečenie ohrozené nebude. Cukrovarnícka sezóna beží naplno a podľa výrobcov je tohtoročná repa nielen kvalitnejšia než vlani, ale aj dostatočne výnosná.

Obavy z prázdnych regálov či prudkého zdražovania sa zatiaľ nenapĺňajú. Píšu o tom aj tvnoviny.sk.

Z polí rovno do fabrík

Cukrovú repu už niekoľko dní ťažia z viac ako 19-tisíc hektárov. Nákladné autá odvážajú denne stovky ton úrody. „Každý deň spracujeme približne 250 kamiónov. To znamená, že každých štyri až päť minút vysypeme jeden kamión do výroby. Spracujeme ho, umyjeme a premeníme na cukor,“ vysvetlil riaditeľ závodu Považský cukor Tomáš Adámek. Celý proces od odovzdania repy po hotový cukor trvá osem až desať hodín.

Počasie prinieslo rozdiel

Minuloročné horúčavy a sucho úrodu poškodili, no tento júl bol mierny a výdatne pršalo. Výsledok? „Kvalita repy je teraz oveľa, oveľa vyššia,“ hodnotí predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič. Rovnaký názor má aj hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová, ktorá dodáva, že tohtoročná úroda môže byť dokonca nadpriemerná.

Na snímke zber cukrovej repy na poli pri Senici 20. novembra 2020. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Ceny sa stabilizujú

Zatiaľ čo vlani cena cukru počas leta padla a výrobcovia tým trpeli, teraz je situácia iná. Od konca júna cena opäť rastie, no na pultoch je zásob dostatok. „Raz sa vyrobí viac a raz menej, ale v podstate aj tento rok by sme sa mali priblížiť spotrebe. Dá sa teda povedať, že sebestačnosť Slovenska bude zabezpečená,“ uistil Abelovič.

Slováci sa tak pred Vianocami nemusia báť prudkého zdražovania ani nedostatku cukru. Repy je dosť, fabriky stíhajú spracúvať a sklady sú plné. Výrobcovia preto ubezpečujú, že cukor nebude chýbať, ani na pečenie koláčov, ani do vareného vína.

Na európskej úrovni však pretrvávajú problémy spôsobené prebytkom cukru na trhu, čo tlačí ceny cukru aj cukrovej repy dole a negatívne ovplyvňuje cukrovarnícky sektor, píše trend.sk. Tento európsky kontext prispieva k tlaku na pestovateľov aj cukrovary v regióne.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Z domova