Rýchle občerstvenie je pre mnohých lákavé – je chutné, cenovo dostupné a dá sa kúpiť prakticky na každom rohu. Ak sa však stane pravidelnou súčasťou stravy, môže vážne ohroziť zdravie. Nadbytok kalórií, soli, cukru a nezdravých tukov zaťažuje viaceré orgány a postupne oslabuje celý organizmus.
Kým občasná návšteva fast food reštaurácie nemusí mať dramatické následky, pravidelná konzumácia takýchto jedál dokáže v priebehu mesiacov či rokov spustiť celý rad zdravotných problémov. Organizmus je vystavený neustálemu stresu, narušenej hormonálnej rovnováhe a chronickému preťaženiu, čo sa prejavuje nielen na vnútorných orgánoch, ale aj na psychike a vzhľade, píše portál vyšetrenie.sk.
Srdce a cievny systém
Jedlá z fast foodu sú plné transmastných a nasýtených tukov, ktoré zvyšujú hladinu tzv. zlého cholesterolu a znižujú ten ochranný. To vedie k upchávaniu ciev a vzniku aterosklerózy. Riziko vysokého tlaku, infarktu alebo mozgovej príhody sa tak výrazne zvyšuje. Problémom je aj extrémne množstvo soli – jedno menu môže prekročiť odporúčanú dennú dávku. Sodík zadržiava vodu v tele a zvyšuje krvný tlak.

Pečeň
Pečeň musí spracovať všetky tuky a cukry, ktoré prijímame. Ak je ich priveľa, začne sa v nej ukladať tuk a vzniká nealkoholová stukovatená pečeň. Tá časom vedie k zápalom a môže vyústiť až do cirhózy. Už niekoľko týždňov stravovania sa vo fast foode stačí na zhoršenie jej funkcie.
Obličky
Veľké množstvo sodíka poškodzuje aj obličky, ktoré sú naň veľmi citlivé. Nadmerná soľ z fast foodu môže viesť k tvorbe obličkových kameňov, zhoršenej filtrácii krvi a dokonca k chronickým ochoreniam. Situáciu ešte zhoršuje fakt, že menu vo fast foode býva často kombinované so sladenými nápojmi, ktoré prispievajú k dehydratácii.
Mozog a psychika
Jedlá s vysokým obsahom tukov a cukru menia chémiu mozgu. Pri pravidelnom jedení fast foodu sa zhoršuje pamäť, sústredenie a zvyšuje sa náchylnosť na depresie či úzkostné stavy. Takáto strava vyvoláva aj návykové správanie – uvoľňuje dopamín, ktorý podporuje ďalšiu konzumáciu.

Trávenie a črevná mikroflóra
Fast food má minimálny obsah vlákniny, ktorá je kľúčová pre správne trávenie. Výsledkom môže byť zápcha a oslabenie črevnej mikroflóry. Nadbytok jednoduchých cukrov zároveň podporuje rast škodlivých baktérií a zvyšuje riziko zápalových ochorení čriev.
Koža
Ľudia, ktorí často siahajú po fast foode, môžu pozorovať zhoršenú kvalitu pokožky. Častejší výskyt akné či rýchlejšie starnutie pleti sú dôsledkom oxidačného stresu a nezdravých zložiek stravy.
Hmotnosť a metabolizmus
Jedlá z fast foodu majú veľa kalórií, ale málo výživných látok. To podporuje priberanie, inzulínovú rezistenciu a rozvoj cukrovky 2. typu. Kombinácia soli, tuku a cukru zvyšuje chuť do jedla, a tým podporuje prejedanie.
Občasná návšteva fast foodu zdravému človeku výrazne neublíži, no pravidelná konzumácia prináša vážne zdravotné riziká. Dlhodobo negatívne vplýva na srdce, pečeň, obličky, mozog aj tráviaci systém a môže skrátiť dĺžku života.