Čaj ako ELIXÍR: Ako z neho vyťažiť MAXIMUM? Nikdy ho nepite ODSTÁTY, TOTO radí odborníčka!

čaj
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/webphotographeer, FOTO TASR/DPA, ISTOCK/bymuratdeniz, koláž: istream
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Pitie čaju sa môže zdať jednoduché, no aby ste získali všetky jeho zdravotné benefity, treba poznať niekoľko chemických zásad.

„Najväčšou chybou je zalievanie vriacou vodou,“ varuje chemička Michaela Vojníková a prezrádza, ako správne pripraviť čaj, spolu aj s citrónom a medom.

„Týmto spôsobom môžeme zničiť množstvo účinných látok, najmä antioxidantov. Pre bylinkové, zelené a ovocné čaje je ideálna teplota približne 80 °C, zatiaľ čo čierny čaj znesie aj vyššiu. Dôležité je tiež nechať vodu pár minút po zovretí odstáť – približne tri až päť minút,“ vysvetlila Vojníková pre portál tvnoviny.sk.

Čaj ako prírodná lekáreň

„Čaj je unikátny nápoj, ktorý nám pomáha bojovať s mikroorganizmami, čiže s našou chorobou. Každý čaj obsahuje zmes látok, ktoré sú prospešné pre naše telo, pretože majú antioxidačné a protizápalové účinky,“ približuje chemička. „Antioxidanty z čaju neutralizujú škodlivé formy kyslíka, ktoré vznikajú počas boja imunitného systému s patogénmi.“

Teplý čaj navyše zlepšuje prekrvenie, zvyšuje prísun imunitných buniek do postihnutého tkaniva a para pomáha uvoľniť upchatý nos či uľahčuje kašľanie.

Nepite čaj odstáty

„Môžu sa nám tam začať množiť baktérie a plesne, pretože čaj často obsahuje cukry a minerály, ktoré podporujú rast týchto mikroorganizmov,“ varuje Vojníková. „Takto si vytvárame domáce živné médium ako v laboratóriu.“

Najlepšie je preto pripraviť čaj čerstvý, alebo ho uchovávať v chladničke, hoci tým stratíte časť jeho výhod.

Citrón a med: Kedy ich pridať?

„Citrón by sa mal pridávať až vtedy, keď má čaj približne 60 °C, teda zhruba po desiatich minútach,“ odporúča odborníčka. Vitamín C sa pri vyšších teplotách rýchlo rozkladá.

Rovnako aj med stráca svoje prospešné látky pri vyššej teplote. „Niektoré enzýmy sa rozkladajú už pri 42 °C, antioxidanty pri 50 °C. Ideálne je teda med pridať po desiatich minútach,“ vysvetľuje Vojníková.

Čaj nepite po jedle ani s liekmi

„S časom sa do čaju uvoľňujú taníny, ktoré spôsobujú horkosť a niektoré dokážu znižovať vstrebávanie železa, vápnika a niektorých liekov,“ dopĺňa chemička. Preto odporúča nepiť čaj tesne po jedle alebo súčasne s liekmi.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie