Zdravšia náhrada CUKRU: Dve lyžice TOHTO sirupu denne robia ZÁZRAKY, podporuje to srdce, trávenie aj metabolizmus

javorový sirup cukor zdravie
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/bymuratdeniz, ISTOCK/vchal, ISTOCK/showcake, koláž: istream
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Vedci odhalili prekvapivú pravdu. Obyčajná výmena cukru za známy sirup môže výrazne zlepšiť zdravie. Stačia dve lyžice denne a telo reaguje nielen na tlak či metabolizmus, ale aj na črevnú mikroflóru.

Kto by si pomyslel, že lyžica sladidla môže ovplyvniť zdravie srdca alebo postavu? „Naša štúdia ukazuje, že nahradenie dvoch polievkových lyžíc rafinovaného cukru javorovým sirupom vedie k citeľným zmenám – zlepšuje sa krvný tlak, hladina cukru aj metabolizmus tukov,“ uviedol hlavný výskumník štúdie.

Presný experiment s prekvapivými výsledkami

Výskumníci uskutočnili rozsiahly experiment, v ktorom dobrovoľníci počas dvoch osemtýždňových období nahrádzali približne 5 % denného príjmu cukru buď javorovým sirupom, alebo bežným sirupom zo sacharózy.

„Každý účastník vyskúšal obe možnosti, čo nám umožnilo porovnať výsledky s mimoriadnou presnosťou,“ vysvetľuje vedúca štúdie.

Po fáze s javorovým sirupom sa ukázalo, že telo lepšie spracovávalo cukor. Účastníkom sa mierne znížil systolický krvný tlak a ubudlo im brušného tuku – typu, ktorý predstavuje vysoké riziko srdcovocievnych ochorení, píše portál Good Food.

Črevá a zápal v rovnováhe

Analýza črevného mikrobiómu priniesla zaujímavé zistenia. „Po konzumácii javorového sirupu sa znížil výskyt baktérií rodu Klebsiella, ktoré sú spájané so zápalmi a narušenou rovnováhou trávenia,“ hovorí jeden z výskumníkov. Vedci tiež pozorovali mierny protizápalový efekt – telo produkovalo menej cytokínov podporujúcich zápalové reakcie.

Minerály a antioxidanty v každej lyžici

Javorový sirup vzniká odparovaním miazgy javora cukrového. Aj keď nie je významným zdrojom vitamínov, obsahuje množstvo minerálov – mangán, zinok, vápnik, draslík, horčík či železo – ktoré podporujú srdce, nervy aj imunitu.

Z vedeckého hľadiska sú však najcennejšie jeho antioxidanty. Tmavšie druhy sirupu obsahujú polyfenoly, ktoré môžu spomaľovať rast rakovinových buniek, najmä v tráviacom trakte. Kľúčovou zložkou je aj quebecol, antioxidant, ktorý pomáha predchádzať zápalovým ochoreniam ďasien.

Vedci zdôrazňujú: „Javorový sirup môže byť funkčnou alternatívou k bežnému cukru – nielen kvôli chuti, ale aj pre jeho prínos pre zdravie srdca a metabolizmu.“ A pridávajú dôležité upozornenie: „Všetko s mierou – maximálne dve polievkové lyžice denne.“

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie