Nová dlhodobá štúdia švédskych vedcov z Karolinského Inštitútu potvrdzuje, že strava bohatá na rastlinné potraviny a zdravé tuky môže spomaliť rozvoj chronických ochorení a predĺžiť zdravý život. Výskum, ktorý sledoval viac ako 2 400 starších Švédov počas 15 rokov, prináša cenné poznatky o tom, ako rôzne jedálničky ovplyvňujú tempo starnutia organizmu.
Strava je jedným z najvýznamnejších faktorov, ktoré ovplyvňujú zdravie v staršom veku. Štúdia ukazuje, že správny výber potravín môže významne znížiť riziko kardiovaskulárnych, neurologických či psychiatrických ochorení a podporiť dlhší a kvalitnejší život. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.
Dlhodobé sledovanie stravovacích návykov
Vedci Karolinského Inštitútu sledovali 2 400 starších účastníkov po dobu 15 rokov a analyzovali, ako štyri typy stravovania ovplyvňujú hromadenie chronických ochorení. Tri z režimov sa považovali za zdravé – obsahovali dostatok zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, orechov, strukovín a nenasýtených tukov a obmedzovali sladkosti, červené a spracované mäso či maslo.
Naopak, štvrtý typ stravy, označovaný ako prozápalový, zahŕňal viac červeného a spracovaného mäsa, rafinovaných obilnín a sladených nápojov a menej zeleniny, kávy či čaju.

Výsledky štúdie
Analýza ukázala, že zdravá strava spomaľuje vznik chronických ochorení, zatiaľ čo prozápalový jedálniček riziko ich vzniku zvyšuje. „Naše zistenia jasne ukazujú, že spôsob stravovania má veľký vplyv na rozvoj viacerých ochorení v staršej populácii,“ vysvetľuje Adrián Carballo-Casla, spoluautor štúdie.
Výhodou výskumu bolo 15-ročné sledovanie účastníkov s opakovanou kontrolou ich stravovacích návykov, čo umožnilo presnejšie posúdiť kumulatívny efekt výživy na zdravie a tempo starnutia.
Limity a ďalšie kroky
Vedci upozorňujú na určité obmedzenia štúdie – údaje o stravovaní pochádzali od účastníkov samotných a väčšina z nich žila v mestských oblastiach s dobrým vzdelaním a stabilným finančným zázemím. To môže ovplyvniť všeobecnú platnosť výsledkov.
Ďalším krokom bude určiť konkrétne potraviny a odporúčania, ktoré najviac prospievajú dlhovekosti, a odporučiť ich cieľovým skupinám seniorov podľa veku, pohlavia, zdravotného stavu či psychosociálneho zázemia. Cieľom je predĺžiť zdravé roky života a znížiť záťaž zdravotného systému starnúcej populácie.


