TOTO exotické ovocie vypestujete aj DOMA: ZVLÁDNE slovenskú ZIMU, TAKTO dosiahnete konáre plné ZDRAVIA

hurmikaki
Ilustračný obrázok. Zdroj: Canva
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Medové, lahodné a plné životodarnej energie – plody ebenovníka rajčiakového, známeho ako hurmikaki, kaki alebo tomel, si razantne podmaňujú slovenské záhrady. Tento strom už dávno nestelesňuje výsadu výhradne južných regiónov. Vynikajúco sa mu darí nielen v oblastiach, kde sa pestuje vinič, ale aj v chránených zákutiach záhrad na severe Slovenska.

Strom s lesklou korunou a žiarivo oranžovými plodmi pôsobí mimoriadne dekoratívne, no jeho skutočná hodnota tkvie v ovocí, ktoré je doslova napumpované vitalizujúcimi živinami. Stačí poznať niekoľko zásadných agronomických princípov, aby ste si zaistili hojnú žatvu.

Voľba odrody

Kľúčový moment pre úspech je správny výber kultivaru podľa termínu dozrievania. V prehriatych južných lokalitách Slovenska môžete bez obáv siahnuť aj po neskorších odrodách, no v stredných polohách jednoznačne preferujte tie skoršie, píše Pravda. Ideálne stanovište je slnečné a úplne chránené pred nárazmi vetra – napríklad pri južnej stene domu, ktorá akumuluje teplo a vytvára tak pre hurmikaki dokonalé mikroklímu.

Mrazy, ktoré zvládne

Dospelé, zrelé ebenovníky sú prekvapivo odolné – dokážu tolerovať mrazy v rozmedzí od –17 do –20 °C, pričom niektoré šľachtené druhy zvládnu dokonca aj –28 °C. Pozor! Mladé sadenice sú však extrémne senzitívne.

Preto ich vysádzajte výhradne na jar, až po pominutí posledných mrazov. Riziková jesenná výsadba by mohla byť pre krehký stromček fatálna.

kaki

Prebierka plodov je nutná

Hurmikaki má vrodenú tendenciu k preťažovaniu svojich konárov – často nasadí neprimerané množstvo plodov. Preto je nevyhnutné v priebehu júna urobiť dôkladnú prebierku, čím eliminujete riziko praskania konárov a podporíte rovnomerné, kvalitné dozrievanie. Strom vyžaduje adekvátny prísun vody, hlavne v úvodných rokoch po zakorenení a počas intenzívneho napučiavania plodov.

Ebenovník je nenáročný a vďačný strom – prosperuje aj v bežnej záhradnej zemine. Občasné doplnenie kompostu mu urobí dobre, no absolútne sa vyhnite prehnanému aplikovaniu dusíkatých hnojív. Dusík totiž negatívne ovplyvňuje vyzrievanie dreva a znižuje jeho rezistenciu voči zimným mrazom. Ak máte príliš kyslú pôdu, jednoduchá aplikácia vápna problém spoľahlivo vyrieši.

Na rozdiel od väčšiny ovocných drevín, hurmikaki kvitne neskoro – až v období od mája do júna. Vďaka tomuto neskorému cyklu sa spoľahlivo vyhne deštruktívnym jarným mrazíkom. Existujú samoopelivé a cudzoopelivé odrody, pričom transport peľu primárne zabezpečuje hmyz. Niektoré kultivary však dokážu vytvárať plody aj bez oplodnenia – tie sú potom špecificky bez semien.

Čarovný chlad

Ak po zbere ochutnáte tvrdý a trpký plod, neprepadajte panike – tento nepríjemný pocit je dočasný. Stačí mu dopriať nízke teploty. Mráz alebo strategické uskladnenie v tesnej blízkosti jabĺk (ktoré prirodzene uvoľňujú etylén) transformuje jeho chuť na úžasne sladkú a jemnú. Dužina po tomto procese pripomína marmeládu s výrazným medovým podtónom.

Ovocie bohaté na antioxidačnú silu

Plody hurmikaki nie sú len pôžitkom pre chuťové bunky, ale sú skutočnou nutričnou bombou. Sú excelentným zdrojom provitamínu A, vitamínov B, C a E, ako aj dôležitých minerálov ako draslík, železo, zinok a vápnik.

Lekárka Natália Šranková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava rezolútne upozorňuje: „Hurmikaki je extrémne bohaté na flavonoidy a karotenoidy s významnými antioxidačnými schopnosťami, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky pred škodlivými voľnými radikálmi.“ Vysoký obsah vlákniny navyše stimuluje trávenie a napomáha regulovať hladinu cholesterolu, krvný tlak a cukor.

Ako si užiť hurmikaki

  • Čerstvé: Najlepšie chutí hneď po úplnom dozretí – nakrájané na mesiačiky alebo priamo vyjedené lyžičkou.
  • Spracovanie: Môžete ho sušiť, rozmixovať do smoothie, použiť ako sladkú prísadu do koláčov (vyskúšajte napríklad fenomenálne hurmikaki rezy) alebo ako sladkastú prílohu k mäsovým špecialitám.
  • Skladovanie: V chladničke si zachová čerstvosť niekoľko dní, a v mrazničke prežije pokojne aj celú zimu.

Tento strom nie je len efektná dekorácia, ale hmatateľný dôkaz, že aj v našej klíme môžu bohato rásť plody, ktoré boli pre záhradkárov kedysi len vzdialenou exotickou chimérou. Ak mu doprajete dostatok slnka, závetrie a rozumnú starostlivosť, odmení sa vám takou nebývalou úrodou, že budete musieť podopierať každý konár.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti