Najnovšia štúdia vedcov z Virginia Tech odhaľuje, že bežné vysoko spracované potraviny a sladené nápoje môžu významne poškodzovať mozog a zvyšovať riziko Alzheimerovej choroby. „Jednoduchou zmenou stravy môžeme mozog chrániť,“ tvrdia odborníci.
Mäsové polotovary, salámy, párky či sladké nápoje sú v obľube, no odborníci varujú, že práve tieto produkty môžu byť najväčším nepriateľom našej pamäti a kognitívnych funkcií, píše portál Science Alert.
Nepriatelia mozgu
Vedci sledovali 4 750 Američanov starších ako 55 rokov počas siedmich rokov a každé dva roky hodnotili ich pamäť, koncentráciu a rýchlosť myslenia.
„Ľudia, ktorí denne skonzumovali aspoň jednu porciu ultraspracovaných mäsových produktov navyše, mali o 17 % vyššie riziko kognitívnych porúch,“ upozorňuje štúdia. „A tí, ktorí pili aspoň jeden sladený nápoj denne, mali o 6 % vyššie riziko zhoršenia mozgových funkcií.“
Medzi najrizikovejšie patria párky, klobásy, lacné mäsové polotovary, salámy a sladené nápoje vrátane koly, ľadových čajov či džúsov. „Celková konzumácia ultraspracovaných potravín nie je tak kritická – rozhodujú práve tieto dve kategórie,“ dodávajú autori.

Prevencia je jednoduchá
Dávno je známe, že spracované jedlo zvyšuje riziko obezity či cukrovky. „Existujú veci, ktoré vieme zmeniť. Základom je striedmosť a vyvážené stravovanie,“ hovorí profesorka výživy Brenda Davy z Virginia Tech.
Vedci odporúčajú obmedziť vysoko spracované mäso a sladené nápoje a viac variť doma. „Jedna vec je dodržiavať diétu, a iná mať zručnosti, ako si ju pripraviť,“ dopĺňa člen výskumného tímu Ben Katz.
Kurzy varenia môžu byť pritom účinnou zdravotnou intervenciou, pretože mnoho ľudí nevie pripraviť rýchle a zdravé jedlo.


