Tradičné sviatočné pečivo s orechovou náplňou môže byť túto zimu výrazne drahšie. Ceny lieskových orechov na európskom trhu prudko vzrástli, čo sa už teraz odráža v nákladoch cukrárov aj dodávateľov.
Dodávatelia orechov hlásia zlé správy. Branislav Sládek zo spoločnosti Patisserie, ktorá dodáva suroviny cukrárom, uviedol, že aktuálna situácia v pestovaní lieskovcov je nepriaznivá a výpadky v úrode sa okamžite premietli do cien. Podľa jeho slov sú nové cenníky označované priamo výrobcami ako kritické, keďže úroda bola v hlavných pestovateľských krajinách veľmi slabá, uvádzajú tvnoviny.sk.
Kým ešte nedávno sa kilogram klasických lieskových orechov predával za približne 35 eur, teraz sa cena pohybuje okolo 50 eur. Lepšie odrody a spracované orechy sú ešte drahšie. Na zdražovanie má vplyv sucho, rozšírenie škodcov aj klimatické zmeny, ktoré zasiahli hlavne Taliansko a Turecko – krajiny, ktoré patria medzi najväčších producentov orechov na svete.
Vyššie ceny sa prejavia aj na vianočnom pečení
Rast cien sa netýka iba samotných orechov, ale aj všetkých produktov, kde sa využívajú ako hlavná surovina. To znamená, že drahšie budú aj obľúbené krémy, plnky či polevy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou vianočných dezertov.

Cukrárka Mariana Olajošová z Hlohovca uviedla, že s pečením na Vianoce začínajú už v novembri a nárast cien surovín pociťujú každý rok. Podľa nej sa zvýšené náklady musia prejaviť aj v konečných cenách výrobkov, no snažia sa, aby rozdiel nebol pre zákazníkov zásadný.
Podobný názor má aj cukrár Pavol Mišák, ktorý sa špecializuje na tradičné orechové zákusky. Tvrdí, že kvalitu svojich produktov nechce meniť a nebude nahrádzať orechy lacnejšími alternatívami. Pripúšťa však, že ak bude musieť pristúpiť k úprave cien, pôjde len o minimálne navýšenie.
Ceny rastú naprieč trhom
Podľa analýz portálu Heureka sa ceny lieskových aj vlašských orechov za posledné roky zvýšili približne o pätinu. Hoci ešte nedosiahli historické maximum, sú už veľmi blízko rekordných hodnôt.
Výrobcovia aj predajcovia sa zhodujú, že ak sa situácia na trhoch nezlepší, budú musieť počas zimnej sezóny prispôsobiť svoje ponuky aj ceny. To znamená, že klasické orechové koláče a zákusky môžu byť pre mnohých tento rok o niečo vzácnejším sviatočným potešením.

Recept na linecké pečivo
Ak by ste sa chceli pri vianočnom pečení zaobísť aj bez orechov, tu máte jednoduchý recept na famózne linecké pečivo.
Ingrediencie (na približne 40 kusov):
- 300 g hladkej múky
 - 200 g masla (mäkkého, nie rozpusteného)
 - 100 g práškového cukru
 - 1 balíček vanilkového cukru
 - 2 žĺtky
 - štipka soli
 - kôra z ½ citróna (voliteľné, ale krásne prevonia cesto)
 - džem na plnenie (najlepšie malinový, ríbezľový alebo marhuľový)
 - práškový cukor na posypanie
 
Postup:
- Do misy preosej múku, pridaj práškový a vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru. Pridaj žĺtky a nakrájané mäkké maslo. Rukami alebo kuchynským robotom vypracuj hladké, nelepivé cesto.
 - Hotové cesto zabaľ do potravinovej fólie a nechaj ho odpočívať v chladničke aspoň 1–2 hodiny (ideálne cez noc). Cesto sa tak spevní a bude sa lepšie vaľkať.
 - Cesto rozvaľkaj na hrúbku približne 3 mm. Pomocou formičiek vykrajuj rôzne tvary – polovica by mala byť plná, polovica s otvorom (na vrchnú časť).
 - Pečivo poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie a peč v rúre vyhriatej na 170 °C (horný a dolný ohrev) približne 8–10 minút, kým jemne nezružovie.
 - Po vychladnutí natri spodnú časť džemom a priklop vrchnou časťou s otvorom. Môžeš ich jemne posypať práškovým cukrom.
 
Tipy na dokonalé linecké:
- Cesto nevaľkajte príliš dlho, inak sa začne otepľovať a bude sa trhať.
 - Najlepšie chutia po 2–3 dňoch, keď sa spoja s džemom a zmäknú.
 

                                    
			        
			        