Huby v lesoch stále rastú, no aj skúsení hubári musia byť opatrní. Podmienky sú totiž také, že bežné jedlé huby môžu plesnivieť a spôsobiť otravu. Česká mykologická spoločnosť zdôrazňuje, že nerozpoznanie jedlej a jedovatej huby môže mať vážne následky.
Vlhké počasie zvyšuje riziko plesnivých húb, ktoré sa môžu javiť ako bezpečné. Web iMeteo.sk radí, aby sa zbierali a konzumovali len zdravé plodnice. Aj skúsení hubári musia byť obozretní a nespoliehať sa len na zdanlivú znalosť húb.
Bežné jedlé huby môžu byť nebezpečné
„Preto aj jedlé huby môžu spôsobiť otravu, nie priamo hubou samotnou, ale plesňou. Buďte preto opatrní a zbierajte a konzumujte len zdravé kusy,“ upozorňuje web iMeteo.sk.
Neriskujte nesprávne určenie húb
„Zbierame len tie druhy húb, ktoré bezpečne poznáme a ktoré majú dostatok znakov pre spoľahlivé určenie. Plodnice príliš mladé alebo pozmenené neobvyklými poveternostnými podmienkami nemusia mať všetky typické znaky vyvinuté a nie sú vhodné na zber pre kulinárske účely. Za prípadnú chybu sa, bohužiaľ, platí vysoká cena,“ varovala Česká mykologická spoločnosť.
Podmienky vlhkého počasia sú ideálne pre rast plesní na hubách, čo znamená, že bežné jedlé druhy môžu byť teraz rizikové, a to aj pre skúsených zberačov.

