Surové mäso je obľúbené v podobe tataráku či sushi, no nie každý druh je bezpečný na konzumáciu. Nie každé mäso je vhodné jesť v surovom alebo nedostatočne tepelne upravenom stave, varujú odborníci. Niektoré môžu obsahovať život ohrozujúce baktérie, vírusy alebo parazity.
Odborníci varujú pred konzumáciou niektorých druhov surového mäsa, ktoré môže obsahovať nebezpečné baktérie, vírusy alebo parazity. Kým hovädzí tatarák, konské mäso či sushi pripravené zo správne spracovaných rýb sú bezpečné, surové bravčové mäso, hydina, mleté mäso či údeniny môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Dôležité je sledovať pôvod mäsa a jeho správnu úpravu.
Nebezpečné druhy mäsa
„Určite by sme nemali jesť surové mäso z lesnej zveri. Môže obsahovať parazity spôsobujúce trichinelózu, ktorá vedie k nevoľnostiam, hnačkám, horúčke alebo zápalu srdcového svalu, mozgu či pľúc,“ upozorňujú odborníci, píše portál polsatnews.pl.

„Surové bravčové mäso a hydina môže spôsobiť salmonelózu alebo campylobakteriózu,“ dodávajú. Podobne sa neodporúča konzumovať surové mleté mäso ani údeniny, kde sa mieša povrch s vnútrom a zvyšuje riziko kontaminácie E. coli alebo salmonelou.
„Vhodný je hovädzí tatarák či konské mäso, pokiaľ pochádza z kontrolovaného chovu,“ radia odborníci.
Bezpečné ryby na sushi: Pri rybách určených na sushi riziko parazitov kontrolujú postupy hlbokého zmrazenia, ktoré účinne ničia larvy. „Obávať sa konzumácie nemusíte, ak sú ryby správne spracované,“ dodávajú hygienici.



