Poľské potraviny sú medzi slovenskými spotrebiteľmi mimoriadne populárne, a to aj napriek širokému sortimentu v domácich obchodoch. Slováci často cestujú k severným susedom za výhodnými a veľkými nákupmi. Nedávno však v poľských predajniach zavládol nepokoj. Obchodné siete aj menšie prevádzky museli urýchlene stiahnuť z pultov jednu veľmi obľúbenú mäsovú pochúťku po tom, čo hygienická kontrola priniesla šokujúce zistenia.
V prvej polovici novembra sa Poľskom začali šíriť znepokojivé správy. Podľa informácií portálu Polsat News vydali hygienické orgány celoštátne varovanie týkajúce sa špecifického druhu hovädzieho mäsa. Dôvodom bolo odhalenie prítomnosti nebezpečného patogénu.
Hoci dnes už nikoho neprekvapí, keď sa na slávnostnom stole objaví suši, carpaccio či hovädzí tatarák, ktoré sa konzumujú v surovom stave, experti dôrazne upozorňujú: nie každé mäso je bezpečné na surovú konzumáciu. Môžu sa v ňom totiž nachádzať parazity a baktérie predstavujúce vážne riziko pre ľudské zdravie.
Hlavný inšpektorát pre hygienu (GIS) v Poľsku na svojom webe už koncom októbra oznámil okamžité stiahnutie hovädzieho tataráku z predaja po celej krajine. Konkrétne sa opatrenie týkalo produktu „Hovädzí tatarák, 200 g, šarža 8525281202“ s dátumom 25. október 2025.
Nebezpečný kmeň baktérie E. coli
Pri laboratórnej analýze bola v stiahnutom mäse zistená prítomnosť nebezpečného kmeňa baktérie Escherichia coli (konkrétne produkujúceho toxín STEC). Tento kmeň je schopný produkovať silný bielkovinový toxín do okolitého prostredia. „Pri takto rozsiahlej kontaminácii produktu hrozí otrava jedlom,“ varovali poľskí hygienici.

Baktéria Escherichia coli je síce bežnou súčasťou črevnej mikroflóry a väčšinou neškodná, no jej niektoré kmene dokážu spôsobiť vážne gastrointestinálne ťažkosti. Infekcia sa prejavuje silnými bolesťami brucha, úpornými hnačkami, nevoľnosťou (dávením) a horúčkou.
Odborníci tiež pripomenuli, že v Poľsku by sa nemali konzumovať surové určité druhy mäsa, ako sú divina, bravčovina a hydina. Tieto druhy sú obzvlášť náchylné na nebezpečné baktérie, ktoré môžu vyvolať napríklad salmonelózu.
Skladovanie v mrazničke: Pozor na kvalitu
V súvislosti s mäsom, ktoré sa môže dlho skladovať, upozorňujú odborníci aj na dĺžku mrazenia. Aj keď si mnohí myslia, že hlboko zmrazené mäso má neobmedzenú trvanlivosť, časom stráca svoju kvalitu a môže dôjsť k tzv. mrazovému spáleniu (zmena farby na sivo-bielu v dôsledku vysušenia). Správne zabalené hovädzie mäso by sa malo skladovať optimálne 6 až 12 mesiacov. Po dlhšom čase síce nemusí byť nebezpečné, ale podľa magazínu EatingWell už rozhodne neponúkne očakávanú chuť. Pre zachovanie najlepšej chuti by sa malo spotrebovať do 3 až 4 mesiacov.
Zistenie nebezpečného patogénu
Pri laboratórnom vyšetrení sa v skúmanom mäsovom výrobku odhalila prítomnosť patogénnej baktérie Escherichia coli. Konkrétne išlo o kmeň, ktorý uvoľňuje do okolitého prostredia toxický bielkovinový jed STEC. Experti na hygienu varujú: „Takto rozsiahla bakteriálna kontaminácia produktu predstavuje vysoké riziko alimentárnej otravy (otravy jedlom).“
Baktéria Escherichia coli je síce obvyklou súčasťou črevnej mikroflóry a väčšinou neškodná, avšak niektoré jej kmene sú patogénne. Okrem črevných problémov môže vyvolať aj infekcie močových ciest. Hoci je vo svojej neškodnej forme pre ľudský organizmus bežná, jej nebezpečné varianty môžu spôsobiť intenzívne bolesti v oblasti brucha, pretrvávajúce hnačky, nevoľnosť spojenú so zvracaním a zvýšenú telesnú teplotu.
Odborníci tiež zdôraznili, že v Poľsku by sa určité kategórie mäsa nemali v žiadnom prípade konzumovať surové. Týka sa to najmä diviny, bravčového mäsa a hydiny. Tieto druhy surovín sú obzvlášť náchylné na prenášanie škodlivých mikroorganizmov, ktoré môžu viesť napríklad k salmonelóze.


