Zemiaková kaša bez mlieka a masla? TENTO trik ju spraví dokonale krémovou

Zemiaková kaša
Zemiaková kaša. Zdroj: Unsplash/Lars Blanker, Freepik
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Zemiaková kaša patrí medzi najobľúbenejšie prílohy, no len málokto ju dokáže pripraviť skutočne nadýchane, jemne a bez hrudiek. Bežne používame mlieko a maslo, ale existuje jeden nečakaný trik, ktorý dokáže klasickú kašu povýšiť na úplne novú úroveň.

Tajomstvom dokonale krémovej zemiakovej kaše je kyslá smotana. Tá dokáže kašu zmeniť na nadýchaný a jemný pokrm s lahodnou krémovou konzistenciou. Vďaka obsahu tuku a jemnej kyslosti nielen dodá kaši vláčnosť, ale aj príjemnú sviežosť, ktorá vyvažuje ťažkosť samotných zemiakov. Píše portál Akcnizeny.cz.

Kyslá smotana pritom funguje lepšie než klasické mlieko či maslo. Mlieko síce zemiaky zvlhčí, no chuť zostáva plošná, a maslo pridá tuk, ktorý môže pokrm zbytočne zaťažiť. Kyslá smotana kombinuje výhody oboch ingrediencií – dodáva krémovú štruktúru a jemnú kyslosť, ktorá kašu osvieži.

Zdroj: Unsplash/Ty Le

Podľa skúseností kuchárky Jany z Brna je dôležité správne množstvo: na 1 kg zemiakov odporúča 100–150 g kyslej smotany, ktorú treba pridávať postupne do ešte teplých, nie horúcich zemiakov, aby sa ingrediencie pekne prepojili.

Postup prípravy dokonalej kaše je jednoduchý. Vyberte vhodné zemiaky, ideálne typ C, ktoré sa dobre rozvaria, uvarte ich domäkka v osolenej vode a nechajte chvíľu odpariť prebytočnú paru. Následne ich rozmixujte a pridajte trošku teplej vody z varenia alebo lyžičku oleja. Potom vmiešajte kyslú smotanu a dochuťte soľou a korením podľa chuti. Pre extra arómu môžete pridať strúčik cesnaku, muškátový oriešok alebo pár kvapiek olivového oleja. Výsledkom bude kaša nadýchaná ako obláčik, ktorá sa nerozpadá a netvorí hrudky.

Šéfkuchári odporúčajú experimentovať. Namiesto kyslej smotany môžete použiť grécky jogurt alebo šľahačkovú smotanu pre ešte jemnejšiu chuť. Do kaše sa dá vmiešať aj nastrúhaný parmezán, ktorý ju spevní a dodá luxusnú vôňu. Trocha olivového oleja a bylinky dokážu základnú zemiakovú kašu premeniť na úplne nový zážitok.

Kto by povedal, že obyčajná kyslá smotana dokáže taký zázrak? Ide pritom o jednoduchú, dostupnú a cenovo nenáročnú ingredienciu, ktorú má väčšina domácností doma. Nabudúce, keď budete pripravovať zemiakovú kašu, skúste nechať mlieko a maslo bokom a presvedčte sa sami, že výsledok bude jemnejší, krémovejší a chutnejší než kedykoľvek predtým.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti