Čerstvo kúpený chlieb stráca na svojej chrumkavosti pomerne rýchlo. Pár dní ho necháte v igelitovom vrecúšku či chlebovníku, no i tak sa stane suchým alebo tvrdým. Jedným trikom z neho spravíte opäť chutný bochník ako práve čerstvo kúpený v pekárni.
Odolať vôni čerstvého chleba je náročné. Pokiaľ ho však nestihnete skonzumovať a zvyšok neodložíte do chlebovníka či mrazničky, postupne stráca na svojej čerstvosti.
Tvrdšie krajce sa o pár dní neskôr stanú voľbou pre hrianky alebo skončia v odpadkovom koši z dôvodu plesne. Na „oživenie“ starého chleba nepotrebujete žiadne pekárske zručnosti.
Stačia tri kroky, po ktorých bude bochník chleba opäť čerstvý a voňavý, akoby ste ho kúpili pred 10 minútami v pekárni. Portál City Magazine radí v troch krokoch, ako prinavrátiť suchým krajcom chleba nový život.
1. Navlhčite ho vodou
Vezmite suchý bochník alebo krajec chleba a dôkladne ho navlhčite vodou – buď pod tečúcou vodou, alebo v miske s vodou. Pozor však, aby ste z chleba nespravili mokrú špongiu, nehovoríme ako o namáčaní sušienok do mlieka, ale o jemnom navlhčení kôrky.
2. Vložte ho do rúry
Predhrejte rúru (klasickú, nie teplovzdušnú s ventilátorom) na 150 stupňov. Vezmite navlhčený krajec alebo bochník chleba a položte ho priamo na rošt alebo plech na pečenie, avšak bez použitia papiera.
Ak máte menší kus chleba (napr. krajec alebo štvrť bochníka), pečte 5–6 minút. Ak máte celý bochník, pečte 10–12 minút alebo o minútu či dve dlhšie, ak je veľmi suchý. Cieľom je, aby sa para z chleba odparila, vnútro opäť zmäklo a kôrka bola príjemne chrumkavá.
3. Ovanie vás vôňa ako z pekárne
Keď vyberiete chlieb z rúry, nechajte ho niekoľko minút odpočívať – aby sa para usadila a kôrka stuhla. Výsledkom bude chlieb, ktorý je zvonku chrumkavý, zvnútra teplý a mäkký ako práve prinesený z pekárne.
Na tento chlieb zabudnite!
Vyššie zmienený trik nie je vhodný pre všetky typy chlebov. Hovoríme najmä o tých, ktoré majú podivný zápach alebo sa na nich vytvára pleseň. Hoci teplo môže zabiť baktérie, ale nie toxíny produkované plesňou. Zdravie je dôležitejšie než ušetrených pár centov a skutočne sa neoplatí oživovať chlieb, ktorý je za zenitom.
Ako sa vyhnúť starému chlebu?
- Chlieb skladujte v ľanovom vrecku alebo bavlnenej látke, mimo priestorov chladničky (kde v skutočnosti schne ešte rýchlejšie),
- krajce chleba, ktoré nespotrebujete do dvoch dní, zmrazte – môžu ísť rovno z mrazničky do hriankovača alebo rúry,
- Zvážte častejší nákup menšieho množstva čerstvého chleba namiesto bochníka na celý týždeň, pokiaľ viete, že ho nespotrebujete v krátkom čase.


