Jesenné obdobie so sebou prináša množstvo chorôb, a preto je posilňovanie imunity kľúčové. Zatiaľ čo moderné trendy oslavujú exotické ovocie ako mango alebo avokádo, odborníci upozorňujú, že nenápadná paradajka môže byť pre naše zdravie cennejšia, než si myslíme.
Paradajka je bohatá na lykopén, vitamíny a minerály, ktoré podporujú srdce, obehový systém a imunitu. Je praktická, dostupná po celý rok a ľahko sa začlení do každodennej stravy – od šalátov až po omáčky. Tepelné spracovanie paradoxne zvyšuje jej zdravotné benefity, takže ani paradajková omáčka či domáci pretlak nie sú horšou voľbou než čerstvé plody.
Skrytý poklad v našej kuchyni
„Exotické ovocie je v kulinárskom svete veľmi populárne, ale veľké poklady máme aj doma. Jednou z nedocenených, ale neuveriteľne cenných súčastí nášho jedálnička je práve paradajka,“ uviedol web Polsatnews.
Paradajka patrí do kategórie ovocia a vyznačuje sa vysokým obsahom lykopénu, silného prírodného antioxidantu, ktorý podporuje zdravie srdca a celkovú pohodu. Zaujímavosťou je, že jeho vstrebávanie sa zvyšuje pri tepelnom spracovaní, takže paradajková omáčka či domáci pretlak sú rovnako výživné ako čerstvé ovocie.

Bohatá na vitamíny a minerály
Paradajky obsahujú vitamíny A, C, K, draslík a kyselinu listovú. „Pomáhajú posilniť imunitu, podporujú obehový systém a správnu funkciu svalov,“ vysvetľuje odborník. Vysoký obsah draslíka pomáha regulovať krvný tlak, zatiaľ čo vitamín C podporuje regeneráciu tela. Nízky obsah kalórií a vysoký obsah vody zároveň prispievajú k správnej hydratácii.
Jednoduché zaradenie do každodennej stravy
Paradajky môžete pridávať prakticky do čohokoľvek – šalátov, polievok, cestovín či omáčok. Vďaka tomu sa ľahko stanú súčasťou každodenného jedálnička, aj keď nemáte radi komplikované recepty.
Paradajky patria k najdostupnejším druhom ovocia, nielen v sezóne, ale aj počas zimy vo forme zaváranín, pyré alebo konzervovaných paradajok. „Ich nutričná hodnota zostáva vysoká aj v zimnom období,“ dodáva odborník.


