Kórejský zázrak na tanieri: Toto jedlo učí imunitu, kedy má útočiť

Ilustračné foto. Zdroj: Canva/@michalcollection, @pixabay, @photocreo
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Svetový inštitút pre kimchi, inštitúcia financovaná juhokórejskou vládou, zverejnil štúdiu, ktorá posúva vnímanie tejto fermentovanej prílohy z kategórie „chutné“ do kategórie „liečivé“.

Výsledky, ktoré sa objavili v prestížnom vedeckom časopise npj Science of Food (patriacom do portfólia Nature), naznačujú, že pravidelná konzumácia kimchi robí s ľudským telom viac než len to, že pošteklí chuťové poháriky. Píše o tom aj portál Independent.

Experiment bol nastavený prísne. Výskumníci sledovali tri skupiny dospelých ľudí s nadváhou počas dvanástich týždňov. Jedna skupina dostávala placebo, druhá prášok z prirodzene fermentovaného kimchi a tretia prášok z kimchi vyrobeného pomocou špeciálnej štartovacej kultúry. Vedcov nezaujímalo, ako sa účastníci cítia, ale čo sa deje hlboko v ich bunkách.

Analýza krvi ukázala, že látky z tejto kvasenej zeleniny fungujú ako elitný výcvik pre imunitný systém. V tele konzumentov došlo k výraznému posilneniu takzvaných buniek prezentujúcich antigén (APC). Ich úloha je v organizme nezastupiteľná – fungujú ako hliadka, ktorá musí okamžite rozpoznať votrelca, či už ide o baktériu alebo vírus, a „zasvietiť“ na neho, aby ho zvyšok imunity mohol zlikvidovať.

Ešte zaujímavejšie veci sa však diali na veliteľskej úrovni. Výsledky ukázali, že kimchi pozitívne ovplyvňuje bunky CD4+ T. Tieto bunky sú generálmi našej obranyschopnosti: určujú, kedy, kde a ako silno má telo zaútočiť.

Národná pochúťka Južnej Kórey. Zdroj: Freepik
Národná pochúťka Južnej Kórey – Kimchi. Zdroj: Freepik

Väčšina bežných stimulantov imunity sa snaží systém len vyburcovať k aktivite. Kórejská štúdia však odhalila, že fermentovaná kapusta dokáže niečo vzácnejšie, a to rovnováhu. Bunky sa diferencovali tak, aby vedeli nielen tvrdo udrieť proti chorobe, ale aj včas zaradiť spiatočku. To je kritické pre prevenciu chronických zápalov, kedy imunita omylom útočí na vlastné tkanivá.

Doktor Woo Jae Lee, vedúci výskumného tímu, vysvetlil význam tohto objavu: „Náš výskum po prvýkrát na svete dokázal, že kimchi má dva rôzne a súčasné účinky: aktivuje obranné bunky a zároveň potláča prehnanú reakciu.

Nie je však kapusta ako kapusta. Hoci obe skupiny konzumujúce kimchi vykazovali lepšie výsledky než skupina s placebom, verzia so štartovacou kultúrou mala navrch. Tento poznatok otvára dvere pre budúcnosť potravinárstva, kde by sa mohli bežné jedlá cielene vylepšovať tak, aby mali garantované zdravotné benefity.

Tím z inštitútu verí, že ich práca pomôže predefinovať kimchi. Už to nebude len tradičné jedlo, ale „funkčná potravina“ s vedecky podloženými účinkami. Doktor Lee a jeho kolegovia vidia potenciál dokonca aj pri vývoji vakcín či prevencii autoimunitných ochorení. „Tieto výsledky naznačujú, že zdravotná funkčnosť kimchi sa v budúcnosti môže systematicky zvyšovať pomocou technológie štartovacích kultúr,“ dodáva vedecký tím vo svojej správe.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Veda a technológie