Mäso ľudia konzumujú už odjakživa. Ak si aj vy radi vychutnávate mäso, zbystrite pozornosť! Odborníci totiž prišli so šokujúcou informáciou. Podľa nich je pôvodcom vzniku srdcovo-cievnych chorôb práve mäso. Neuveríte, ktoré!
Viacero domácností pri zostavovaní týždenného menu nedá dopustiť na chutné mäso. Hoci je obrovským zdrojom bielkovín, konzumácia niektorých zdrojov mäsa na dennej báze však môže viesť k rozvoju chorôb, informuje web zdravie.pravda.sk.
Kardiologička pre The Economic Times prezradila, že konzumácia červeného mäsa a údenín predstavuje pre srdce a tiež cievy zvýšené riziko. Prečo je to tak? Jednoducho preto, že práve tieto druhy mäsa v sebe obsahujú látky, ktoré zvyšujú cholesterol a tým ovplyvňujú vznik infarktu, či mozgovej príhody.
A práve to podľa odborníčky niektorí ľudia podceňujú. Radi si doprajú hot dogy, údené mäso, klobásy, či iné nezdravé dobroty a to často aj každý deň. Podľa nej však stačí nahradiť červené mäso rybami, kuracím, či morčacím mäsom. Kardiologička však upozorňuje, že aj tak je pre srdce najvhodnejšia rastlinná strava, píše zdravie.pravda.sk.

„Je to preto, že neobsahuje tuk a tiež preto, že rastliny majú vo všeobecnosti vysoký obsah vlákniny, ktorá tiež pomáha znižovať cholesterol,“ povedala kardiologička Joyce Oen-Hsiao. Tá patrí medzi renomované odborníčky a vyštudovala Lekársku fakultu Yale. „Zvýšenie príjmu zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín, fazule, strukovín a orechov v strave je spojené s nižším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia,“ dodala napokon.

Prestať konzumovať červené mäso, aby sme si zachovali zdravé srdce a vitalitu však nestačí. Dôležité je pestro a vyvážene sa stravovať, dopriať si dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a oddychovať. Posilňovať srdce možno aj športom – ideálny je beh, rýchla chôdza, plávanie, či bicyklovanie.


