Po Štedrom večeri je v detských očiach jedným z najmilších sviatkov práve Mikuláš. Deti s prekvapením čakajú, čo im deduško prinesie do čižmičky. V našich končinách tí najmladší dostávajú od Mikuláša najmä sladkosti. Tie však môžu mať na ich zdravie neblahý vplyv!
Sviatok svätého Mikuláša sa v našich končinách už neodmysliteľne spája s preplnenou detskou čižmou plnou ovocia, ale aj sladkých dobrôt. Ako informuje web zdravie.pravda.sk, nie je potrebné deťom upierať sladkosti, no konzumovať by ich mali s mierou.
Hoci majú lahodnú chuť a na prvý pohľad vyzerajú neškodne, s telom detí vedia urobiť poriadnu neplechu. Odborný asistent na University of Bristol Dan Baumgardt to tvrdí v rozhovore pre web The Conversation. „Nie je to len o zubných kazoch a hyperaktívnych deťoch, ktoré šplhajú po záclonách — hovoríme o zápale čriev, poškodení obličiek a srdcových chorobách. Doslova,“ povedal na úvod.

Podľa jeho slov cukor začne telu škodiť v momente, keď sa do neho dostane. „Kŕmi kolónie baktérií, ktoré tam žijú, tie sa množia a uvoľňujú kyseliny, ktoré rozleptávajú zubnú sklovinu. Dlhodobé pôsobenie potom prenikne do hlbších vrstiev zuba, čím vznikajú kazy a skryté poškodenia. Tvorba bakteriálneho povlaku spôsobuje podráždenie ďasien – inak povedané zápal ďasien, ktorý môže viesť aj k nepríjemnému zápachu z úst, keď baktérie uvoľňujú sírne zlúčeniny,“ pokračoval vo vysvetľovaní dopadu cukru na zubnú sklovinu.
Cukor však okrem zubného kazu môže spôsobiť aj ďalšie problémy. „Keď sa cukor vstrebá z čreva, prudko zvýši hladinu glukózy v krvi. To spôsobí krátke záchvaty hyperaktivity a úzkosti, po ktorých nasleduje únava a podráždenosť, keď hladina klesne – čím sa vytvára začarovaný kruh chutí a prejedania,“ dodáva.
A keďže deti dostanú na Mikuláša sladkosti nielen od rodičov, ale aj starých rodičov, či v škôlkach a na školách, je potrebné ich im rozdeliť na viacero dní. Nejde však len o klasické sladkosti. Podľa neho narušiť hormonálnu rovnováhu dokáže rovnako aj sladké drievko.

„V malých dávkach môže sladké drievko pomôcť pri tráviacich ťažkostiach a má aj určité protizápalové účinky. Aj mne chutí, preto som bol na lekcii nefrológie na lekárskej fakulte šokovaný, keď som sa dozvedel, že môže spôsobovať vysoký krvný tlak a nízku hladinu draslíka. Glycyrrhizín napodobňuje účinky hormónov ako kortizol a aldosterón, ktoré regulujú krvný tlak a rovnováhu tekutín a elektrolytov. V nadmernom množstve môže toto napodobňovanie viesť k zadržiavaniu tekutín, rozpadu svalov a dokonca k zlyhaniu srdca, pečene či obličiek,“ podotkol napokon .


