Populárny reťazec rýchleho občerstvenia má po kauze s hygienickými nedostatkami na prevádzkach na krku ďalší problém.
Mesiace špekulácií, virálne reportáže o pochybnej kvalite mäsa a série kontrol hygienikov dostali fastfoodový gigant KFC pod bezprecedentný tlak.
Mal obstáť na výbornú
Ako sme v novembri informovali, hoci reťazec trvá na tom, že jeho prevádzky sú bezpečné a hygienici žiadnu z nich nezatvorili, centrála otvorene priznala, že v procesoch našla chyby, ktoré sa nemali stať. Píše o tom aj idnes.cz.
Do celej kauzy, ktorá otriasla dôverou verejnosti, vstúpila priamo európska divízia KFC Europe. Nešlo teda o bežné vyhlásenie lokálneho prevádzkovateľa AmRest, ale o stanovisko najvyššieho vedenia materskej spoločnosti Yum! Brands. Týmto krokom dala značka najavo, že situáciu s kontrolou nebrala na ľahkú váhu.
Zatiaľ čo ešte pred niekoľkými dňami KFC v prvom oficiálnom rozhovore pre iDnes ústami svojej riaditeľky Ivany Makalovej Dlouhej tvrdilo, že všetky kontroly dopadli výborne a reťazec obstál, v stredu prišla studená sprcha.
Zlikvidovala ich počas kontroly
Inšpektori Štátnej poľnohospodárskej a potravinovej inšpekcie (SZPI) našli plesnivé muffiny v jednej z prevádzok KFC, píše expres.cz. Muffiny vo variante Triple choco boli pokryté viditeľnou bielou plesňou a boli vystavené priamo na pulte, a určené na predaj.
„Na základe senzorického hodnotenia na mieste bola časť ponúkaných muffinov vyhodnotená ako nevyhovujúca, pretože na ich povrchu boli zistené šedo-biele plesne viditeľné voľným okom. Prevádzkovateľ na danom mieste ponúkal celkom sedem kusov tejto potraviny, z ktorých štyri boli nevyhovujúce,“ uviedol hovorca SZPI Pavel Kopřiva.
Plesnivé muffiny si tak všimli nielen kontrolóri, ale aj samotní zákazníci, pre ktorých bol nevyhovujúci zákusok určený.
„Kontrolovaná osoba zlikvidovala všetkých sedem kusov potraviny ešte počas kontroly. S kontrolovanou osobou sa začne správne konanie o uložení sankcie,“ uviedol Kopřiva.
Masívna kritika po šokujúcich zisteniach
Prípad s muffinmi pritom nie je aktuálneho dáta, keďže kontrola prebehla už na konci septembra. Podľa informácií Expresu ale KFC dávalo k výsledkom kontrol odvolanie, aby ich zverejnenie čo najviac oddialilo. Výsledkom je, že o tomto probléme mohla inšpekcia informovať až po viac ako dvoch mesiacoch.
Aj o tomto náleze, hoci ešte v tom čase nebol zverejnený, hovorila v rozhovore pre iDnes riaditeľka Makalová Dlouhá, ktorá sa o muffinoch zmienila úplne okrajovo.

„Pokiaľ ide o naše reštaurácie, v reporte SZPI je spomenuté, že došlo k jedinému porušeniu bezpečnostnej požiadavky. Stalo sa to v jednej reštaurácii a išlo u muffiny. Vás ale zaujímajú dva iné prípady,“ povedala v jednej odpovedi Makalová Dlouhá.
Spúšťačom masívnej vlny kritiky boli zistenia investigatívneho novinára Jana Tunu. Ten vo svojich reportážach upozornil na praktiky v libereckej pobočke, kde sa údajne manipulovalo s údajmi o trvanlivosti a zamestnanci mali pripravovať jedlá aj z mäsa, ktoré javilo známky kazenia. Tuna tvrdil, že nešlo o ojedinelé zlyhanie jednotlivca, ale o bežnú prax, čo vyvolalo búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach.


