Vajcia patria medzi najčastejšie kupované potraviny, no ich éra ako lacnej suroviny sa môže rýchlo skončiť. Od začiatku roka 2026 plánujú veľké obchodné siete uprednostniť predaj vajec z alternatívnych chovov. teda podstielkových, voľnovýbehových či ekologických. V praxi však hydinári upozorňujú, že realita nestíha želaniam obchodníkov.
Na Slovensku síce prebieha modernizácia fariem, no prerábky postupujú pomaly. Klietkové chovy stále tvoria významnú časť produkcie u nás aj v okolitých krajinách, pretože sú najlacnejšie a zákazníci po nich prirodzene siahajú najčastejšie. Farmári navyše nemôžu zo dňa na deň odstaviť celé haly, pretože prebudovanie je finančne náročné a dotácie sa rozdeľujú aj medzi iné odvetvia poľnohospodárstva.
Aktuálne prebiehajúce zmeny prinesú viacero dôsledkov:
- vyššie výrobné náklady pri alternatívnych chovoch
- vyššiu spotrebu krmív a nižšiu produkciu vajec
- potrebu investícií do modernizácie fariem
- tlak obchodníkov na rýchlejšie prechody, ktoré farmy nezvládajú
Prečo budú vajcia zdražovať?
Nárast cien vajec sa už stal pravidelným javom počas Vianoc a Veľkej noci, avšak budúci rok môže priniesť ešte výraznejší skok. Dôvodom nebude len sezónny dopyt, ale aj nové pravidlá na ochranu zdravia hydiny, ktoré farmárom zvyšujú náklady.
Ako upozornila pravda.sk, prechod na podstielkové a voľnovýbehové chovy je sám o sebe finančne náročný a dotýka sa nielen nosníc, ale aj mládok. K tomu sa pridáva drahšia ľudská práca či zvýšené požiadavky na hygienu. Výsledok? Zdražovanie, ktorému sa spotrebiteľ nevyhne.
Aj keď dnes máme na trhu dostatok vajec, sebestačnosť Slovenska už klesla k hranici 80 percent a môže sa ešte znižovať. To znamená, že viac vajec budeme dovážať – a práve tam číha ďalšie riziko.
Riziko lacného dovozu a možné falšovanie
Najväčším problémom pre Slovensko sa môže stať lacná konkurencia z Ukrajiny, kde sa klietkové chovy stále masívne využívajú. Ak obchodné reťazce budú trvať na alternatívnych vajciach, môžu ich nakupovať v zahraničí, no tam existuje riziko, že klietkové vajcia sa budú preznačovať ako drahšie podstielkové.
V susedných krajinách totiž prerábky chovov tiež výrazne zaostávajú a prebytok alternatívnych vajec prakticky neexistuje. Do úvahy pripadá len dovoz z krajín ako Holandsko, ktoré však pravidelne bojuje s vtáčou chrípkou, a teda tiež nie je stabilným zdrojom.
Spotrebitelia na Slovensku pritom čoraz častejšie sledujú pôvod potravín. Domáce reťazce podporujú nákup slovenskej produkcie a deklarujú, že budú odoberať aj klietkové vajcia, aby farmám poskytli čas na modernizáciu. Je však jasné, že rok 2026 ukáže, či sa podarí udržať dostupnosť vajec bez toho, aby ceny vystrelili ešte výraznejšie.


