Vo viacerých mestách sa niekoľko dní či týždňov pred najkrajšími sviatkami roka konajú trhy. Predajcovia lákajú zákazníkov na široký sortiment výrobkov, vianočná hudba má naladiť dobrú atmosféru a keď vám z toľkého chodenia vyhladne či vysmädne, navštívite aj stánok s občerstvením.
Nielen vo veľkých mestách sa konajú tradičné vianočné trhy, ktoré majú priniesť pohodu a pripraviť vás na blížiace sa sviatky. Vianočná hudba, rozsvietené námestia či množstvo stánkov sú lákadlom pre tisíce návštevníkov zo širokého okolia či zahraničia.
Okrem toho sú trhy miestom stretnutí s priateľmi, kde sa môžete občerstviť u predajcov jedla či nápojov. Každoročnou diskusiou na sociálnych sieťach sú „šialené“ ceny. Výnimkou nie je ani naše hlavné mesto, kde sa podujatie koná už od 27. novembra.
Niektorí nie sú ochotní dať za jedlo
Na Reddite sa objavila otázka, ktorá cieli na to, či plánujete tento rok navštíviť Hviezdoslavovo námestie v Bratislave. Našli sa diskutujúci, ktorí si ich nenechajú ujsť. „Ja na trhy chodím rád, zbožňujem tú atmosféru.“ Ďalšie reakcie však cielili na vyššie ceny. Sociálnymi sieťami kolovala fotografia krajca chleba s masťou a cibuľou, čo je pre mnohých pokrm detstva, za 3,20 eura.

„Ani za svet pri cenách, čo sú trojnásobok toho, čo by som bol ochotný dať,“ píše jeden z komentujúcich. „Za 3,20 eur máš celý peceň chleba s masťou a ešte ti aj ostane,“ zhodnotil ďalší. „Ceny sú také, aké sú ľudia ochotní platiť,“ pokračuje iný diskutujúci.
Viacero návštevníkov sa ale zhoduje na tom, že ceny na vianočných trhoch cielia najmä na zahraničných turistov, ktorí sú ochotní vyskúšať lokálne špeciality. Obdobná situácia je bez rozdielu aj v ďalšom hlavnom meste u našich susedov.
Oplatí sa platiť korunami či v eurách?
V historickom centre Prahy sa začali 29. novembra a podujatie, ktoré ponúka aj výhľad na Týnsky chrám či orloj, patrí medzi najkrajšie v Česku. Miestni predajcovia to dobre vedia a keďže značnú časť návštevníkov tvoria turisti, podľa toho prispôsobujú aj ceny.
Portál novinky.cz zavítal na Staromestské námestie, aby zistil, koľko vás návšteva trhov vyjde a napríklad aj to, či sa vám oplatí platiť českými korunami alebo eurami. V mnohých prípadoch býva práve cena v eurách výrazne vyššia než v lokálnej mene.

Napríklad za 100 gramov pečených gaštanov by ste zaplatili 140 Kč (v prepočte priemerným kurzom bánk 23,50 Kč/1 euro by ste platili 5,95 eura) a stánok ponúka aj možnosť platiť eurami, kedy vás tento nákup vyjde na 6 eur, čo je takmer identický prepočet na cudziu menu.
Kúsok Dubaja v tégliku
Podobná situácia je aj pri hranolčekoch z kapra, ktorých menší papierový téglik vás stojí 250 Kč (v prepočte 10,64 eura). V stánku môžete platiť aj eurami, a to 11 eur. Prekvapivo menej zaplatíte v eurách za dresing, ktorý ponúkajú k hranolčekom. Buď zaplatíte 50 Kč (2,13 eur) alebo 2 eurá, takže pár centov usporíte.
Pre fajnšmekrov sú v ponuke aj lángoše s rôznymi ingredienciami navrchu. Za ten s kyslou smotanou, syrom a smaženou cibuľkou zaplatíte 200 Kč (8,51 eur) alebo v eurách vás to vyjde na 8,70 eur. Drahšia verzia ponúka namiesto smaženej cibuľky červenú, a k smotane so syrom vám pridajú slaninu. Za túto špecialitu zaplatíte 240 Kč (10,21 eur) alebo 10,40 eur.

Tento rok spôsobila v obchodoch ošiaľ dubajská čokoláda. Kúsok Dubaja nájdete aj na pražských trhoch, keď za téglik jahôd (hmotnosť nie je známa) zaplatíte 290 Kč (12,34 eur) alebo, ak použijete eurá, vtedy vás to vyjde na rovných 13 eur, čo je už takmer cena dobrého obeda.
Napriek tomu, že pre niekoho sa môžu ceny zdať vyššie, návštevnosť trhov je stále vysoká a v niektorých prípadoch vás čaká tlačenica či dlhé rady pri stánkoch.


