Tradičné polievky dobyli svet: Zaradili ich medzi SVETOVÚ špičku, TIETO milujú ľudia po celom svete, vrátane Slovákov

polievka
Ilustračná fotografia. Zdroj: ISTOCK/skynesher, ISTOCK/Qwart, ISTOCK/CentralITAlliance, koláž: istream
Reklama

Jedlá, ktoré si Slováci spájajú s domovom a detstvom, sa dostali medzi najlepšie polievky sveta. Kulajda, cibuľová polievka, slepačí vývar či strukovinové klasiky potvrdzujú, že kuchyňa strednej a východnej Európy má v medzinárodnom meradle silné postavenie. Svetový rebríček ukázal, že jednoduchosť a tradícia majú stále svoje miesto.

Pre mnohých ľudí predstavuje horúca polievka symbol pohody, návratu ku koreňom a rodinného zázemia. Odborníci ju zároveň považujú za jedno z najstarších a najuniverzálnejších jedál na svete.

Aj vďaka tomu sa v prestížnych výberoch objavujú chute, ktoré sú Slovákom veľmi blízke, no zároveň dokážu osloviť ľudí naprieč kontinentmi. Rebríček zverejnil portál CNN Travel.

Pokrm s tisícročnou históriou

Polievka sprevádza ľudstvo od jeho najstarších čias. Prvé pokrmy sa varili vo vode pomocou jednoduchých nádob z prírodných materiálov, neskôr v kovových hrncoch.

vývar, polievka
Ilustračný záber. Zdroj: Pexels/JANG ‚S

Varenie umožnilo efektívne využívať obilniny, bylinky a ďalšie suroviny nielen ako zdroj energie, ale aj zdravia. Polievky sú známe vysokým obsahom vitamínov, minerálov a vlákniny, podporujú trávenie, imunitu a pomáhajú udržiavať hydratáciu organizmu.

Vietnamské pho bo ako svetová legenda

Medzi najznámejšie polievky sveta patrí hovädzie pho bo, ktoré sa stalo ikonou vietnamskej kuchyne. Jeho základ tvorí pomaly varený vývar z hovädzieho mäsa, dochutený škoricou, badiánom a ďalšími aromatickými koreninami.

Pôvodná verzia vznikla ešte v prvej polovici 20. storočia a podávala sa s tenkými plátkami surového mäsa, ktoré sa dovarili priamo v horúcej polievke.

Boršč – červený symbol východnej Európy

Boršč má pevné miesto aj v slovenských domácnostiach. Charakteristickú farbu a chuť mu dodáva červená repa, doplnená o zemiaky, kapustu či mrkvu.

Tradične sa podáva so smotanou a patrí medzi jedlá, ktoré spájajú rodiny pri jednom stole. V roku 2022 bol ukrajinský boršč zapísaný do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, čím sa jeho význam ešte viac zdôraznil.

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Rasmus Gundorff Sæderup

Okrem polievok, ktoré sú Slovákom najbližšie, rebríček zahŕňa aj jedlá z Ázie, Afriky, Európy a nechýbajú ani zástupcovia zo Spojených štátov. Výber tak potvrdzuje, že polievka je univerzálnym pokrmom, ktorý v rôznych podobách spája kultúry, chute aj generácie.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti