Herecká ikona miluje jedlo, ktoré spája. V kuchyni našla relax, lásku k tradíciám aj spomienky na detstvo. Predvianočný zhon ale Zdena Studenková nepozná a ťažkú hlavu si nerobí ani z príchodu sviatkov.
Zdena Studenková nie je len filmová a divadelná hviezda, ale aj zanietená kuchárka. K vareniu ju to ťahalo už ako malé dievča, svoju prvú bublaninu sa pokúsila pripraviť už ako deväťročná, a o pár rokov neskôr sa pustila aj do pečenia. Jedlá pre ňu nie sú len výživou, ale predovšetkým zážitkom.
Varenie je upokojujúca záležitosť
Plnohodnotné jedlá varievala už ako 14-ročná, keď bola doslova vhodená do vody. „Mama sa so mnou veľmi nepárala. Išla na dovolenku so svojím ďalším manželom, samozrejme, ja som s nimi ísť nechcela, a tak si ma mama posadila a nadiktovala mi recepty na jedlá, ktoré som mala rada,“ zaspomínala si herečka pre portál Varecha.
Okrem receptov sa musela naučiť aj hospodáriť s financiami, ktoré na jedlo dostala. „Dala mi peniaze a povedala mi, že keď si ich prejem hneď v prvý deň, na ostatné mi nezostane, a potom už nebudem mať čo jesť. Ale keď budem hospodáriť, tak si z tých peňazí každý deň navarím,“ hovorí Zdenka, ktorá sa vďaka rozumnému rozdeleniu ustrážila peniaze na celé obdobie, kým bola sama doma.
Pre Život priznala, že varenie je pre ňu rituál, ktorý ju upokojuje a prináša jej radosť: „Pre mňa je varenie veľmi upokojujúca záležitosť. Je to rituál, ktorý je naozaj potrebný, lebo dobré jedlo spája.“

Stres je pre ňu neznáma veličina
Žiadnu nervozitu či stres nepociťuje ani s príchodom vianočných sviatkov. Ako správna gazdinka si všetko vopred nachystá a čaro Štedrého dňa si vychutná bez zhonu.
„Chápem, že voľakedy boli ľudia v strese, keď museli stáť v rade na banány, na mandarínky a na ananás, ktorý potom zostal v mise až dovtedy, kým nezhnil, pretože sa pred Vianocami nesmel zjesť. Dnes sa už dá všetko na svete zabezpečiť vopred a ja to robím presne tak,“ radí herečka.
Spomína si na obdobie, kedy jej mamina považovala sviatky za plnohodnotné až vtedy, keď sa to na stole hemžilo rôznymi druhmi zákuskov.
„Našťastie, od tejto tradície som už upustila, pretože po Štedrom dni chodievame na návštevu k môjmu bratovi, na ďalší deň k Brankovej sestre a všade majú skvelo napečené,“ dodáva.
Nedá dopustiť na včasnú prípravu
Hoci od viacero druhov zákuskov upustila, ako správnej kuchárke nesmú chýbať ani drobné sladkosti po sýtej štedrej večeri.
„Na Vianoce vždy pečiem vanilkové rožky z vlašských orechov, no a k nim potom ešte urobím nejaký dobrý koláč. Väčšinou sú to orechové rezy na oblátke plnené parížskym krémom a guľôčky z polámaných piškót a orieškov s naloženou višňou, ktoré obaľujem v kokose. S tým vystačíme,“ ozrejmila.
Včasnú prípravu aplikuje aj na hlavné jedlá, ktoré podáva. S jedným šikovným trikom zvládnete prípravu štedrovečerných pokrmov bez zhonu a dodáte jedlu šmrnc.
„Deň pred Vianocami uvarím kapustnicu, pretože je lepšia, keď postojí. Aj zemiaky nakladám do nálevu vopred, a potom ich len scedím a podávam ich s majonézou. Na Štedrý deň akurát spravím poriadok, prestriem stôl, a to je všetko,“ hovorí Zdenka Studenková.
Herečka sa nestresuje ani pre darčeky, keďže ich podľa vlastných slov vybaví už začiatkom októbra, nádherne zabalí a odloží do skrine, kde čakajú na svojich majiteľov.


