Najlepšie bylinky rastú v záhrade. Aj z buriny urobíte svetové pesto, hovorí expertka Dida (+recept na žihľavovú polievku)

Influencerka a bylinková expertka Dida Mozoláková. Zdroj: Archív DM
Reklama
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Z ktorej buriny dokážeme urobiť pesto?
  • Ako postupovať pri fermentácii byliniek?
  • Ktoré bylinky by sme toto leto nemali prehliadnuť?
  • Na ktoré bylinky si dať pozor?
  • Ako pripraviť krémovú žihľavovú polievku?

Dida Mozoláková je bylinkovou expertkou, influencerkou a svojou fantáziou a netradičnými nápadmi zoznamuje Slovákov so skrytou silou divokých byliniek. Nebojí sa experimentovať, je dokonca autorkou knihy Liečivá sila divokých byliniek a v jej receptoch nájdeme aj jahody so sedmokráskami či smrekové výhonky s čokoládou. S bylinkami je spojená odmalička, Slovensko považuje za bylinkový raj a nedá dopustiť na žihľavu, ktorá kraľuje v našich končinách. Ako nám sama prezradila, bylinky jej zlepšujú trávenie, zvyšujú energiu a vitalitu a vieme ich použiť nielen v kuchyni, ale aj na starostlivosť o pleť či vlasy.

Ako sa v čase vyvíjal váš vzťah k bylinkám? Prečo ste sa rozhodli venovať sa im takpovediac full-time?

Bylinky tvorili súčasť môjho života odmalička, a preto som ich aj vnímala ako našich malých pomocníkov. Ich silu a využitie som objavovala prirodzene a postupne, a tak sa menil aj môj vzťah k nim. Až keď som ich naplno zaradila do stravy, spojili sa mi všetky dieliky a ich potenciál som začala využívať naplno. Keď som ich menej známe využitie začala zdieľať s ľuďmi, úprimne, neverila som, že to niekoho bude zaujímať. Som rada, že sa ľudia vracajú späť k darom prírody, a preto som sa rozhodla, že sa im budem venovať naplno a nie iba ako hobby popri milióne iných vecí.

Na Instagrame máte 90-tisíc sledovateľov. Zažívame na Slovensku návrat k prírodnej medicíne?

Ťažko povedať, ale myslím si, že áno. Ľudia si čoraz viac uvedomujú, že musia prijímať zodpovednosť za svoje zdravie a podniknúť konkrétne kroky na zlepšenie. Hľadajú informácie, skúšajú nové veci a počúvajú svoje telo a to je prepojené s prírodou vrátane byliniek.

Slovensko je na bylinky bohaté, ktoré by mal poznať každý Slovák a prečo?

Áno, Slovensko je bylinkový raj a máme tu ozajstnú hojnosť. Kráľovnou divokých byliniek je určite pŕhľava – všestranná, univerzálna a dostupná. Obsahuje 6-krát viac vitamínu C ako citrón, množstvo železa a navyše prečisťuje krv. Ďalej aj obyčajná púpava je doslova zlato pre naše trávenie a prírodný doplnok vitamínu A. Kozonoha hostcová je zase burina zo záhrad, ktorá chutí ako petržlen, upravuje hladinu kyseliny močovej v krvi a pomáha aj pri DNE. Asi najznámejšou divokou jedlou bylinkou je medvedí cesnak, ktorý je zároveň aj prírodné antibiotikum.

Aké benefity vám osobne bylinky priniesli?  

Benefitov je mnoho, ale hlavne silu a dôveru k prírode. Jedným z najväčších benefitov, ktoré som zaznamenala, je zlepšenie trávenia, zvýšenie energie a vitality.

Dida Mozoláková približuje Slovákov k sile prírody. Zdroj: Archív DM

Sú bylinky, ktoré sama používate na starostlivosť o svoju pleť, telo či vlasy? A ktorú bylinnú masť by sme mali mať doma?

Pleťový olej zo skorocelu a nechtíka je výborný na pleť, na vlasy používam oplachy so žihľavou či brezovými listami a na telo olej z levandule či živicové maslo. Z mastí by som odporučila skorocelovú na urýchlenie hojenia rán a odrenín. Vynikajúce sú aj šípková a z lipkavca na zmäkčenie a zvláčnenie kože.

Poznáme hlavne liečivé bylinky, no určite u nás rastú aj také, ktoré môžu byť pre ľudí nebezpečné. O ktorých je reč?

Na svojich workshopoch sa snažím ľuďom predstavovať hlavne také bylinky, ktoré si nemajú s čím pomýliť. Vždy však zdôrazňujem sledovanie všetkých znakov a následne si vytvoriť si tzv. vlastný identifikačný protokol, aby sme mohli ľahko spoznať nebezpečné bylinky ako ľuľkovec zlomocný, bolehlav škvrnitý, rozpuk jedovatý, štedrec ovisnutý či konvalinka voňavá.

Kam chodievate zbierať bylinky?

Ľudia si myslia, že musia za bylinkami chodiť strašne ďaleko, čo je omyl. Bylinky nás doslova vyhľadávajú a tie najlepšie rastú často práve v našej záhrade či na miestach, kde sa radi zdržiavame. Ja mám to šťastie, že mám okolo seba krásne čisté prostredie Tajova, Králik či Kordík, kde sú slnečné miesta, lesy a byliniek je tu naozaj veľa.

Ktoré bylinky budete zbierať cez leto a čo z nich najradšej kuchtíte?

Zo záhrady to bude určite kozonoha hostcová, ktorú rovno pokosím, aby začala vyháňať mladé výhonky. Robievam z nej pesto alebo aj kvasenú kapustu. Leto patrí aj žihľavovým semiačkam, čo je zlatý grál divokej stravy kvôli ich výživovým hodnotám a liečivej sile, takisto sa ľahko skladujú na zimu.

Bylinky z prírody či z kvetináča? Aké sú rozdiely? Spoznáme ich v chuti?

Podľa chuti ani nie, ale podľa veľkosti a sily rozhodne áno. V prírode, kde má bylinka svoje prirodzené prostredie a priestor, je silnejšia a odolnejšia, čo sa prejaví aj na jej výživových a liečivých vlastnostiach. Aj ja doma pestujem hlavne kuchynské bylinky, ako je bazalka, tymian, oregano, kapucínka, nechtík či slez, ktoré sa v prírode prakticky nevyskytujú.

Správne skladovanie byliniek vám zabezpečí aj zásoby na zimu. Zdroj: Archív DM

Ako netradične možno divoké bylinky využiť?

Neviem, či smoothie z divokých byliniek je netradičné, ale rozhodne ide o najefektívnejšie spracovanie. Z úplne netradičných mám rada fermentáciu, teda kvasenie – podobne ako pri kyslej kapuste. Je to zároveň aj spôsob, ako odložiť divoké bylinky na zimu.

Ako by sme mali postupovať pri takej fermentácii?

Postup je veľmi jednoduchý, stačí vám iba soľ a voda. Ideálne je kombinovať bylinky s bežnou zeleninou ako kapusta, mrkva či cvikla. Niektoré bylinky sa dajú fermentovať aj samostatne, ako trebárs medvedí cesnak.

Pizza s bazalkou či rozmarínom, to je klasika. Čo dávate na pizzu vy?

Na pizzu môžeme dať pesto z divokých byliniek. Rada používam pikantné bylinky ako medvedí cesnak, kapucínka, žerušnica či cesnačka.

Liečivé bylinky a sladké maškrty. Ktoré kombinácie odporúčate pre deti?

S čokoládou či ovocím sa dá krásne pracovať v kombinácii s divokými bylinkami a aj takto ich vieme viac priblížiť deťom. Medzi obľúbené kombinácie patria jahody so sedmokráskami či kvietkami bazy, ale aj kyslé smrekové výhonky v čokoláde či raw dobroty so žihľavovými semiačkami alebo letné fermentované bylinkové limonády.

A čo reštaurácie? Využívajú potenciál divokých byliniek?

Divoké bylinky používajú veľmi málo, čo je škoda, pretože sú zadarmo a je ich mnoho. Plus je aspoň to, že si už viacero reštaurácií pestuje vlastné kuchynské bylinky alebo používajú mikrogreens.

Prezradíte váš obľúbený recept?

Z tých najjednoduchších by som vybrala krémovú žihľavovú polievku.

Žihľavová polievka

Potrebujeme:

  • 5 zemiakov
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 2 veľké hrste nasekanej žihľavy
  • 1 hrsť medvedieho cesnaku
  • 1,5 l zeleninového bujónu
  • 2 PL masla
  • korenie
  • soľ
  • lahôdkové tebi droždie (voliteľné)

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a pražíme na masle cca 2 minúty. Pridáme nakrájané zemiaky, mrkvu a zalejeme bujónom. Doplníme koreniny a počkáme cca 15 minút, kým sa uvaria zemiaky. Na záver pridáme nahrubo nakrájaný medvedí cesnak a žihľavu, všetko dohladka rozmixujeme. Môžeme ozdobiť krutónmi alebo nasucho opraženými semiačkami, ktoré potom jemne pukajú.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Rozhovory