Kým iné známe tváre hľadajú oddych v kúpeľoch či joge, bývalá televízna moderátorka Adriana Kneissl (rod. Poláková) si najlepšie vyvetrá hlavu pri vymastenom plechu a valčeku! Namiesto scénára má dnes v rukách kuchársku knihu a namiesto kamier čelí len sporáku. A veru, nejde o žiadne polotovary – Adriana pečie s vášňou, ktorá sa nedá naučiť, len zdediť.
Jej najväčším kuchynským idolom bola stará mama. „Mama varila, ale piecť sa jej veľmi nechcelo. Zato babka? Tá mala rúru zapnutú hádam každý víkend. Asi sa mi to zapísalo hlboko do pamäte – pečenie mi robí radosť a je to môj relax,“ priznala s úsmevom Adriana pre Plusku.
Hoci by sa mohlo zdať, že pri toľkých receptoch by už všetko mala v malíčku, bývalá moderátorka sa priznala, že istý čas lovila recepty po telefóne ako poklady. „Vždy som niečo hľadala a nikde to nebolo pokope. Tak som si povedala – dosť! Potrebujem všetko na jednom mieste. A čo je lepšie ako klasická kniha?“ hovorí.
A kto je najväčší kritik – alebo naopak, fanúšik jej sladkých výtvorov? „Jednoznačne manžel Christian. On miluje sladké! Je môj najvernejší ochutnávač a pochváli vždy. Myslím, že som si dobre vybrala,“ smeje sa Adriana.
Na otázku, čo by pripravila, keby jej zazvonili nečakaní hostia, neváhala ani sekundu a odpovedala: „Palacinkové tiramisu batôžky! Rýchle, efektné a božské.“
Adrianin rýchly recept: Palacinkové tiramisu batôžky
Budete potrebovať:
- palacinkové cesto (domáce alebo obľúbené overené)
- kakao (na dochutenie a farbu cesta)
Krém:
- 2 žĺtky
- 200 g mascarpone
- 5 PL práškového cukru
- 10 ks podlhovastých piškót
- silná espresso káva (menšie množstvo)
- kakao na posypanie
Ako na to:
- Do palacinkového cesta pridajte kakao a dôkladne rozmixujte, aby bolo hladké a bez hrudiek. Upečte kakaové palacinky a nechajte vychladnúť.
- Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom do nadýchanej peny, potom ručne zamiešajte mascarpone – krém bude ľahký a jemný.
- Na stred palacinky naneste 2 lyžice krému, pridajte polovicu piškóty, pokvapkajte ju kávou. Opäť vrstva krému, piškóta, káva, zakončite krémom.
- Zabalte do tvaru batôžka a zviažte napríklad lykom (alebo čokoládovou šnúrkou pre efektné servírovanie).
- Batôžky uložte do chladničky aspoň na hodinu, pred podávaním posypte kakaom. Deti môžu batôžky rozbaliť ako darček – zábava zaručená!