Aj keď sa môže cheesecake na prvý pohľad zdať náročný, s jednoduchým receptom a jednou špeciálnou surovinou ho zvládne pripraviť aj začiatočník. Austrálska cukrárka Jessica Holmes prezrádza, ako sa jej podarilo vytvoriť krémový, jemný a dokonale upečený cheesecake – a celé tajomstvo tkvie v kyslej smotane. Informuje o tom portál Express.co.uk.
Trik spočíva v kyslej smotane
Kyslá smotana možno neznie ako tradičná ingrediencia do dezertu, no podľa Jessicy Holmes, zakladateľky blogu Sweetest Menu, ide o kľúčový prvok. „Mám mnoho krásnych spomienok na cheesecaky z USA, ale tento pečený cheesecake s kyslou smotanou si ľahko pripravíte aj doma. A chutí božsky – ako z luxusnej reštaurácie,“ uviedla. „Má hustú a krémovú konzistenciu s jemne kyslastou chuťou vďaka čerstvej citrónovej šťave a bohatosti, ktorú dodáva kyslá smotana.“
Prečo pridať kyslú smotanu?
Kyslá smotana je plná vlhkosti, tuku a kyslosti – práve tieto vlastnosti pomáhajú rozkladať bielkoviny počas pečenia a vytvoriť jemnejšie a hladšie cesto. To zároveň zabezpečí rovnomerné rozloženie tepla a zníži riziko praskania či vysušených okrajov počas pečenia.
„Cheesecaky sa ľahko vysušia alebo prasknú, hlavne ak s nimi nemáte veľa skúseností. Pridanie kyslej smotany však pomáha zabezpečiť rovnomerné prepečenie a vyváženú konzistenciu,“ vysvetľuje Holmes.
Recept: Cheesecake s kyslou smotanou
Ingrediencie:
- 300 g maslových sušienok
- 115 g masla (rozpusteného)
- 500 g plnotučného krémového syra (napr. Philadelphia)
- 100 g kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 60 ml kyslej smotany
Na ozdobenie:
- 60 ml kyslej smotany
- čerstvé lesné ovocie (maliny, čučoriedky, jahody)
Postup:
Príprava korpusu: Sušienky rozmixujte na jemný prášok a zmiešajte s rozpusteným maslom. Zmes natlačte do formy s priemerom cca 20 cm a dajte na 10 minút predpiecť pri 180 °C.
Plnka: V miske zmiešajte krémový syr, cukor, citrónovú šťavu a vanilku. Po jednom pridávajte vajcia. Nakoniec vmiešajte škrob a kyslú smotanu.
Pečenie: Nalejte plnku na predpečený korpus a pečte pri 150 °C asi 50 – 60 minút. Stred by mal byť mierne trasľavý. Po dopečení nechajte koláč dôjsť v rúre s pootvorenými dvierkami.
Chladenie a ozdoba: Po vychladnutí potrite vrch zvyšnou kyslou smotanou a dozdobte čerstvým ovocím. Pred podávaním nechajte stuhnúť aspoň 4 hodiny v chladničke, ideálne cez noc.