Ako pripraviť dokonalú plnenú papriku? Kvetka Horváthová ODHAĽUJE svoj overený RECEPT na klasiku slovenskej kuchyne!

Zdroj: Instagram/kvetkah , Pinterest
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Plnená paprika patrí medzi ikonické jedlá slovenskej aj maďarskej kuchyne. Voňavá paradajková omáčka, šťavnaté mäso a mäkké papriky, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku, robia z tohto receptu stálicu rodinných obedov. Televízna moderátorka Kvetka Horváthová prináša svoj overený recept, ktorý spája tradičnú chuť s dôrazom na kvalitné suroviny a domácu pohodu.

Plnená paprika je jedlo, ktoré poznáme z detstva a spája sa s atmosférou rodinných obedov. Typické pre slovenskú i maďarskú kuchyňu, základ zostáva rovnaký: papriky plnené mäsovou zmesou, dusené v paradajkovej omáčke. Varianty sa líšia podľa regiónu – niekde sa pridáva ryža, inde zemiaky, bylinky alebo štipka cukru do omáčky. Informuje o tom portál Dobré Jedlo.

Tradičné chute podľa Kvetky Horváthovej

Kvetka Horváthová sa nikdy netajila láskou k domácim receptom. Pre ňu je plnená paprika jedným z obľúbených jedál, ktoré spája s rodinou a spoločnými obedmi. „Jednoduché jedlá môžu byť kráľovské, ak sa pripravia s láskou a dôrazom na kvalitu surovín,“ hovorí moderátorka.

Rozmanitosť receptov ukazuje, že plnená paprika je univerzálny pokrm.  Na Slovensku sa používa bravčové mäso, ryža a paradajková omáčka, niekedy s údenou slaninou alebo cesnakom. V Maďarsku dominuje pikantnejšia chuť vďaka mletej paprike a špicatým paprikám. V Česku je omáčka sladšia, plnka ľahšia, často so zeleninou či strúhankou. Balkán ponúka pôstne verzie alebo zapekané papriky so syrom a jogurtom. V Grécku sú populárne vegetariánske varianty s ryžou, bylinkami a fetou. Talianske recepty kombinujú mäso, syr či tuniaka a pečú sa v rúre. Orientálne verzie prinášajú sladko-slané chute s ryžou, korením, škoricou, hrozienkami či orieškami.

Zdroj: Instagram/kvetkah

Ingrediencie na plnenú papriku podľa Kvetky

Na plnku:

  • 600 g mletého bravčového pliecka
  • 150 g guľatozrnnej ryže
  • 2 vajcia
  • 1–2 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 2 ČL majoránky
  • 2 ČL sušeného ligurčeka
  • Soľ, čierne mleté korenie
  • 6–7 zelených paprík

Na paradajkovú omáčku:

  • 1 cibuľa
  • 2–3 PL bravčovej masti
  • 2–3 PL hladkej múky
  • 300 ml paradajkového pretlaku alebo pyré
  • 3–4 bobkové listy
  • 3–4 klinčeky
  • 3–4 guľôčky nového korenia
  • 3–4 guľôčky čierneho korenia
  • Štipka škorice
  • Soľ, cukor podľa chuti
  • Približne 1 l vody alebo vývaru

Postup prípravy

Predvarenie ryže: Ryžu prepláchnite, zalejte dvojnásobným množstvom vody, osoľte a krátko povarte. Sceďte, aby zostala polotvrdá.

Príprava plnky: V miske zmiešajte mleté bravčové mäso s vajcami, predvarenou ryžou, pretlačeným cesnakom, soľou, korením, mletou paprikou, majoránkou a ligurčekom. Zmes dôkladne premiešajte.

Plnenie paprík: Papriky dobre umyte, odrežte stopky a vyberte vnútro. Naplňte ich mäsovou zmesou. Ak plnky zostane, vytvorte malé guľky a obaľte v hladkej múke.

Príprava omáčky: Cibuľu nakrájajte nadrobno, speníte na bravčovej masti, zasypte múkou a miešajte. Zalejte asi 500 ml vody alebo vývaru, pridajte paradajkový pretlak, bobkový list, klinčeky, nové a čierne korenie, škoricu a soľ.

Dusenie: Do omáčky vložte naplnené papriky, podľa potreby dolejete zvyšok vody alebo vývaru. Priveďte k varu, potom varte na miernom ohni približne hodinu. Občas premiešajte.

Dokončenie: Omáčku dochuťte soľou a cukrom podľa chuti. Ak chcete hladkú verziu, papriky, guľky a koreniny vyberte a omáčku rozmixujte alebo preceďte cez sitko.

Zdroj: Instagram/kvetkah
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti