Ako sa vyhnúť grilovacím prešľapom: Teplota a správne mäso sú kľúčom k úspechu

Grilovanie
Grilovanie. Zdroj: Unsplash/ José Ignacio Pompé, Paul Hermann, Victoria Shes
Reklama

Grilovanie, hoci pre mnohých predstavuje obľúbený spôsob trávenia letných dní, sa môže ľahko zmeniť z príjemnej záležitosti na nepríjemnú skúsenosť. Stačí urobiť niekoľko základných chýb a namiesto chutného jedla a dobrej nálady sa dostaví sklamanie.

Nezáleží na tom, či sa griluje na záhrade alebo v parku – vždy je potrebné dodržiavať určité zásady, aby výsledok stál za to. Príliš vysoká teplota grilu alebo nedostatočný odpočinok mäsa po dopečení patria k najčastejším nedostatkom, ktoré negatívne ovplyvňujú chuť i šťavnatosť pokrmu. Problém nastáva aj vtedy, keď sa mäso vkladá na rošt s prebytočným olejom z marinády, ktorý sa predtým neodstránil. Informuje CNN Prima News.

K nebezpečným situáciám dochádza najmä vtedy, keď z mäsa odkvapkáva veľké množstvo tuku. V takom prípade sa môže objaviť plameň a hrozí požiar. Najrozumnejším riešením je zachovať pokoj, okamžite prerušiť ohrev a oheň zasypať soľou, ktorá ho rýchlo uhasí. Používanie hliníkových grilovacích nádob nie je vhodné, pretože počas tepelnej úpravy sa z nich môžu uvoľňovať látky, ktoré telu neprospievajú.

Výber surovín má zásadný vplyv na konečný výsledok. Ideálne je udržiavať teplotu grilu v rozmedzí 220 až 250 °C, čo zabezpečí rýchle zatiahnutie mäsa a zachovanie jeho šťavnatosti. Rošt by mal byť pred vložením potravín dôkladne rozpálený, čo si vyžaduje zhruba 10 až 15 minút predhrievania.

Grilovanie. Zdroj: Unsplash/Vincent Keiman

Odborníci tiež upozorňujú, že nie všetky mäsové výrobky sú na grilovanie vhodné. Uprednostniť by sa mali špeciálne biele grilovacie klobásy, zatiaľ čo bežné ružové údeniny obsahujú dusičnany, ktoré sa pôsobením vysokej teploty môžu meniť na zdraviu škodlivé nitrosamíny.

Podľa verejnosti patrí medzi najväčšie grilovacie prešľapy spálenie kvalitného steaku alebo vkladanie mäsa priamo z chladničky na rošt bez toho, aby malo aspoň chvíľu izbovú teplotu. Ak sa niekto chce vyhnúť problémom a získať viac možností, zaujímavým riešením môže byť gril plancha. Na jeho rovnej platni sa dajú pripraviť nielen mäso a zelenina, ale aj lievance či zemiakové placky. Údržba je jednoduchá – stačí naliať na horúcu platňu studenú vodu, ktorá uvoľní zvyšky jedla, a tie sa následne zhrnú do odkvapového kalíška. Tento spôsob šetrí čas aj námahu a uľahčuje grilovanie na maximum.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti