Ako sa žije na Bali? Košičanka Júlia nám prezradila, čo ju na ostrove najviac prekvapilo

Julia Shark žije v najrušnejšej časti Bali, no aj tak ju každé ráno napĺňa vďačnosťou pohľad na vychádzajúce slnko a palmy. Zdroj: Archív JS
Reklama
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • V čom ju dokázalo Bali zmeniť?
  • Aké indonézske slová sa naučila ako prvé?
  • Čo je na Bali najviac podceňované?
  • Z čoho sa skladajú náboženské obetinky, ktoré nájdeme v každom dome?
  • Čo by sme v indonézskej kuchyni nenašli?
  • Ako riešia problém s odpadom domáci Balijčania?

Košičanka Júlia Shark žije v oblasti Canggu, najrušnejšej časti Bali, kde to naozaj žije turizmom, božstvami, obetinkami a veľkou vďačnosťou a otvorenosťou miestnych. Na náboženské tradície nedajú Balijčania dopustiť, každý dom má svoj obetný chrám, ktorý môže zaberať aj polovicu celého pozemku. Typické sú tiež trojgeneračné domácnosti a kuchyňa, v ktorej dominuje ryža, chilli a štipľavé omáčky, no nechýbajú ani zeleninové jedlá či exotické palacinky pre vegánov. Napriek tomu, že Bali je pre dovolenkárov stále atraktívnejšie, veľkým problémom ostávajú hromady odpadkov, ktoré zapĺňajú pláže aj ulice. S týmto problémom sa však lepšie dokážu vysporiadať prisťahovaní než miestni Balijčania.    

Prečo ste sa rozhodli práve pre život na Bali? Čo vás presvedčilo?

Rada hovorím, že som sa pre to nerozhodla, ale Bali sa rozhodlo si ma tu nechať! Pred 7 rokmi sme sa sem vybrali s manželom, vtedy sme ešte neboli svoji, na mesiac na dovolenku. Bali sme precestovali na vlastnú päsť a veľmi sa nám tu páčilo. Od počasia, cez prírodu, ľudí, miestnu kultúru, jedlo, oceán, energiu, proste všetko! Po príchode späť do Brna, kde sme žili, sme obaja cítili silné volanie sa vrátiť. Tak sme začali premýšľať, či a ako by to bolo možné. Urobili sme všetko preto, aby sme to dokázali a podarilo sa.

Ako ste si zvykali na miestne pomery? Čo bolo pre vás najťažšie?

Nemyslím, že som si musela nejako zvykať. Mne tu všetko prišlo tak prirodzené, ako by som tu už niekedy žila. Mám rada miestnych ľudí, počasie, jedlo, energiu. Jediná vec, ktorá je pre mňa ťažká, je, že sa nevidím s rodinou tak často, ako by som chcela. To je ale ťažké pre každého, kto žije ďaleko od miesta, kde sa narodil a vyrastal.

Balijčania oplývajú veľkou vďačnosťou a vyhýbajú sa tzv. kebyzmu, žijú pre daný okamih a problémy riešia, až v momente, keď vzniknú. Zdroj: Archív JS

Aké indonézske slová ste sa naučili ako prvé?

Ako prvé som sa naučila objednávať si jedlo a keďže som vegánka, tak aj to, ako sa opýtať, či jedlo obsahuje mäso, mlieko alebo vajcia. Ďalej, samozrejme, pozdrav, poďakovanie a poprosenie. Ak niekedy budete počuť ako rozprávajú Balijčania, znie to skoro ako spev. Napríklad dobré ráno sa doslova spieva: “selamat pagiiiiiii.” Je to taký príjemný pozitívny jazyk a dá sa rýchlo naučiť.

V čom vás Bali zmenilo?

Oveľa viac si užívam prítomný okamih, pretože Balijčania žijú dneškom. Veľmi neriešia, čo bude a presne to som sa naučila. Neriešim problémy, ktoré môžu vzniknúť niekedy v budúcnosti, odnaučila som sa takzvanému “kebyzmu” – čo by bolo keby… Riešim problém alebo situáciu až vtedy, keď nastane. Na Bali sa každý deň začína tým, že zapálite vonnú tyčinku, dáte ju k obetným darom pre dobrých a zlých bohov a krátko sa pomodlíte. To je každodenná lekcia prítomného okamihu a vďačnosti. Tiež si každý deň uvedomujem obrovskú vďačnosť za všetko, čo mám a čo som dosiahla. Keď ráno vstanem a pozriem sa z okna, vidím palmy, slnko a cítim vôňu oceánu, vždy ma to naplní silným pocitom vďačnosti.

Miestni oslavujú niektoré sviatky spoločne s celou komunitou alebo oblasťou, často sa stáva, že sú kvôli oslavám dokonca uzavreté celé ulice. Zdroj: Archív JS

Na čo si potrpia miestni? Čo je pre nich takpovediac nedotknuteľné?

Rodina a tradície sú pre nich posvätné, a to v každom ohľade. Rodina drží spolu a v dome žijú pokojne aj tri generácie. Organizujú sa tu veľkolepé svadby a ešte väčšie pohreby. Každá ceremónia je veľká. Niekedy oslavuje celá dedina alebo oblasť, vtedy sa uzavrú všetky ulice. Počas niektorých veľkých sviatkov sa stovky ľudí vydajú aj na niekoľkokilometrovú cestu a idú pešo k chrámu v obrovskom teple, s ťažkými košmi obiet, ktoré nosia na hlave a s hudobnými nástrojmi. Všetky tradície dodržiavajú veľmi striktne. Keď sme si na Bali postavili dom, museli sme urobiť všetky potrebné ceremónie, aby sme si nepohnevali miestnych bohov a démonov. Ak je rodina hinduistická, vždy má doma chrám. Čím väčší chrám, tým bohatšia rodina. Niekedy zaberajú aj polovicu pozemku.

Čo by nás v balijských uliciach najviac prekvapilo?

To záleží od toho, v akej ulici sa objavíte. Bali je veľký ostrov a je rozdiel, či budete v dedine na severe, alebo v rušnom hlavnom meste Denpasar. Mňa prekvapili malé mištičky z palmových listov plné kvetov, cukríkov, ale aj cigariet a mini plastových pohárikov na kávu. Zistila som, že sú to náboženské obety, tzv. “canang sari” /čítaj čanang sari/. Obetinky sú súčasťou balijskej hinduistickej kultúry a sú často umiestňované na oltároch, v domácnostiach a verejných miestach ako ponuka bohom a duchom.

Súčasťou Canang Sari sú:

  • malý košíček z palmových listov (ručne pletený),
  • kvety rôznych farieb (každá farba má duchovný význam),
  • ryža (ako symbol vďačnosti),
  • sušené alebo čerstvé bylinky a listy,
  • vonné tyčinky (s kadidlom) – aktivujú obetinku a spájajú ju s božstvami.

Tiež ma prekvapili odpadky, ktoré sú tu rôzne na ulici, ale aj na pláži. Pred 7 rokmi to bolo horšie, ale postupne sa to zlepšuje a Bali je čistejšie. Síce sa stále neseparuje, ale my, čo sme sa sem prisťahovali, hľadáme organizácie, ktoré nám odvezú separovaný odpad. Miestni ho ale stále pália.

Niektorí Balijčania jedia aj 3-krát denne ryžu a bežne ju podávajú k rýchlemu občerstveniu. Zdroj: Archív JS

S čím „tradičným slovenským“ by sme na Bali nepochodili?

Podľa mňa s naším tradičným jedlom. Balijčania milujú chilli, ale zase nepoznajú kyslé chute ako je kyslá kapusta alebo zavárané uhorky. Nemajú to vo svojej kuchyni. Tak isto by im nechutili bryndzové halušky, keďže v tradičnej indonézskej kuchyni nie sú mliečne výrobky. Možno by sa dali zlákať na praženicu, len by si na ňu dali kopu štipľavej omáčky.

Ako by ste opísali miestnu kuchyňu? Čím sa v receptoch nešetrí? A aké jedlo je pre vás aktuálne TOP?

Ryža, chilli, zelenina a mäso sú základ ich kuchyne. Môj miestny kamarát stále hovorí, že keď nemá porciu ryže 3-krát denne, ako keby ani nejedol. Dokonca veľmi známy reťazec s rýchlym občerstvením, tu ponúka k burgru alebo smaženému kuraťu porciu ryže. Ako som už spomínala, tak chilli a pálivé omáčky musia byť. Majú tiež veľa vegetariánskych jedál, čo ako vegánka veľmi oceňujem. Milujem ich arašidovú omáčku a jedlo gado gado, čo je dusená zelenina s tempehom alebo tofu s arašidovou omáčkou. Takisto sladké zelené pandanové palacinky dadar gulung plnené kokosom a palmovým cukrom .

Sladké zelené pandanové palacinky patria medzi Júliine najobľúbenejšie jedlá. Zdroj: Archív JS

Ako sa správať v tamojších reštauráciách? Ako sedieť, čo nerobiť a na čo sa nepýtať?

V lokálnych bistrách, nazývaných warungy, sa často je rukami. Presnejšie pravou rukou. Ale to už nenájdete tak často. Nebojte, všade majú aj príbor! A ako sa správať? Ako všade na svete – slušne. Žiadne iné špeciálne pravidlá nemusíte dodržiavať.

Ako je na Bali vnímaná móda? Aké trendy z Európy by sme tu našli?

Veľa ľudí si Bali predstavuje ako ostrov, kde sú chatrče z hliny a kde nie sú ani poriadne cesty. Ale, samozrejme, to tak nie je! Bali je rozvíjajúci sa ostrov a miestni podnikatelia sa veľmi rýchlo prispôsobujú trendom. Takže tu nájdete aj značkové obchody a najnovšie trendy. Naposledy som si všimla, že tí, čo predávajú na plážach suveníry, začali háčkovať kockované klobúky a plavkové topy, takže som si domyslela, že je to nejaký práve prebiehajúci módny trend.

Aj keď sa tu turizmus rozvíja pomerne rýchlo, stále narazíte na miesta, ktoré pre turistov nie sú tak atraktívne. Zdroj: Archív JS

Čo je podľa vás na Bali najviac podceňované? Čomu by si mala venovať väčšia pozornosť?

Bali je nádherný ostrov s veľmi výnimočnou energiou. Ako jediný z tisícov indonézskych ostrovov je z väčšej časti hinduistický. Na ostatných ostrovoch prevláda islam alebo kresťanstvo. A práve toto náboženstvo, tradície, kultúra, energia a pamiatky by mali byť viac pochopené. Často sa turisti zamerajú na rýchle fotky na Instagram na pekných miestach, kúpia si pár suvenírov, ale zabúdajú sa zastaviť, prehodiť pár slov s miestnymi, byť súčasťou nejakej miestnej ceremónie. Balijčania sú veľmi otvorení a keď uvidia záujem, veľmi radi vám všetko vysvetlia a ukážu. Odporúčam ísť na očistný ceremoniál “melukat” alebo navštíviť miestneho šamana.

Bali je energia, je ako živá bytosť, ktorá sa o seba dokáže postarať. Zdroj: Archív JS

V súčasnosti sa čoraz častejšie rieši neudržateľne rastúci turizmus. Ako je to na Bali? Aké dopady vo vašom okolí ste si všimli?

Je to normálne, že ľudia cestujú po svete a chcú vidieť krásne miesta a Bali je 100 % jedným z nich. Ja žijem v momentálne najrušnejšej časti Bali – v oblasti Canggu, kde je turizmus naozaj aktívny. V takých horách napríklad na turistu nemusíte ani naraziť. Tam, kde je už pomaly viac turistov ako miestnych, sa miestni dokážu prispôsobiť situácii a stavajú hostely, obchody, prenajímajú motorky alebo predávajú oblečenie. Ja však verím, že sa Bali svojou energiou postará o všetko. Aj v roku 2017, kedy bolo Bali na “prasknutie”, sopka Agung začala ožívať, turisti sa stiahli a odleteli Bali je energia a živá bytosť, ona sa postará.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Rozhovory