Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov varuje pred nelegálnou výrobou a predajom cukrárenských výrobkov. Vo svojej správe uvádza, že štát takto prišiel o 20 miliónov eur na daniach a odvodoch. Rajom pre “čiernych” predajcov je internet a sociálne siete.
Čas Vianoc je tradične spojený s pečením zákuskov a tradičných sladkostí. Ten, kto piecť nevie alebo na to nemá čas, si musí sladkosti kúpiť. A nie vždy siahame po overených zdrojoch. Virtuálny priestor je aj tento rok plný inzerátov na nelegálny predaj koláčov a zákuskov.
„Každoročne sa v období Vianoc objavujú na sociálnych sieťach ponuky na predaj vianočných koláčov a zákuskov. Chceme preto upozorniť spotrebiteľov, aby si na takýto nákup dávali pozor. Nielenže mnohí ilegálni výrobcovia nakupujú v EÚ nepovolené suroviny cez e-shopy z Číny, ale odmietajú sa stretávať so zákazníkmi osobne a transport ich výrobkov prebieha bežnými kuriérskymi službami,” povedal pre Kanal1 predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.
Namiesto sľubovanej kvality plesne
Nelegálni predajcovia často lákajú ľudí vysokou kvalitou, originálnymi surovinami a samozrejme vlastnoručnou výrobou. V mnohých prípadoch však opak býva pravdou. Zákazníkov po dodaní zákuskov sklamala nielen ich kvalita. Ešte väčšie nebezpečenstvo sa môže skrývať vo vnútri cukrárenských výrobkov, ktoré nedokážeme voľným okom odhaliť.
Spôsob dodania zákazky vo väčšine takýchto prípadov nezodpovedá hygienickým normám. Nekvalitné výrobky dokonca môžu byť nebezpečné aj pre naše zdravie.
“Pri výkyvoch teplôt pri transporte v podmienkach nevhodných na prepravu potravín pritom dochádza ku kondenzácii vody a vzniku plesní, ktoré ľudské oko nevidí. Rozhodne neodporúčame konzumáciu takýchto produktov, ktoré si nebodaj zákazníci vyzdvihujú vo vonkajších balíkoboxoch a predtým prechádzali rôznymi skladovacími prostrediami bez akéhokoľvek merania teploty,” vysvetlil Milan Lapšanský.
Rajom pre nelegálnych “cukrárov” býva každý rok obdobie Vianoc a Veľkej noci. Stretnúť sa s nimi môžeme po celom Slovensku. Analytický tím Zväzu pekárov bojuje s nelegálnymi predajcami už niekoľko rokov. Po ich odhalení upozorní príslušné štátne orgány. Výroba potravín totiž musí spĺňať prísne hygienické administratívne normy. Až pri ich splnení môže legálne podnikať v sektore výroby pečiva a zákuskov ktokoľvek.
„Čoraz častejšie sa taktiež stretávame so sťažnosťami na kvalitu nelegálne predávaných koláčov a zákuskov. Zaznamenali sme prípady, kedy spotrebiteľ dostal pri objednávke namiesto deklarovaných „domácich výrobkov“ koláče zakúpené v hypermarkete za trojnásobnú sumu. Keďže takíto „ilegálni podnikatelia“ nemajú žiadnu zodpovednosť, neplatia na nich žiadne sťažnosti, reklamácie a ani pri poškodení zdravia od nich spotrebiteľ nič nevymôže,” upozornil pre Kanal1 Milan Lapšanský.
A spozornieť by mali aj finanční kontrolóri. Nelegálni predajcovia cukrárenských výrobkov pripravia podľa Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov štátnu kasu o viac ako 12 miliónov eur ročne na neodvedených daniach a odvodoch.
“Títo podnikavci to robia v tej šedej zóne bez toho, aby platili dane, odvody, zamestnávali ľudí a mali akúkoľvek zodpovednosť…pri navyšujúcich sa objemoch prechádzajú do garáží a pivníc,” vysvetlil Milan Lapšanský.
“Ak je ten zisk, ktorý vyčíslil Zväz, správny, ja si to ani neviem predstaviť. Asi by sme vianočné koláče piekli už od letných mesiacov,” reagoval pre verejnoprávnu televíziu odborník na pôdohospodárstvo Juraj Huba.


