Ak vás už unavuje, keď vám zemiaky rýchlo klíčia alebo mäknú, nemusíte sa obávať, pretože existuje spôsob, ako ich uchovať oveľa dlhšie.
Syn známeho šéfkuchára Ricka Steina, ktorý sa vydal v otcových šľapajach a pôsobí ako šéfkuchár, prezradil svoj najlepší tip na správne skladovanie zemiakov. Jack Stein, riaditeľ kuchýň reštaurácií Rick Stein, predstavil tradičnú metódu nazývanú „clamp“, ktorá zabezpečuje ideálne podmienky – chlad, tmu a suché prostredie. Informuje express.co.uk.

Táto technika spočíva v tom, že zemiaky sa vyberú z plastového obalu, v ktorom ich zvyknú predávať v supermarketoch, a následne sa uložia do vedra, ktoré sa naplní pôdou a slamenou izoláciou. Vedro sa potom umiestni vonku, napríklad do suchého prístrešku alebo dielne. Podľa Jacka Steina je dôležité pravidelne, približne každých niekoľko týždňov, kontrolovať zemiaky, či nezačali klíčiť.
Veľkou hrozbou je totiž, že stačí jeden zemiak napadnutý plesňou alebo poškodený, aby nakazil aj ostatné a spôsobil ich rýchle skazenie. Tesco uvádza, že zemiaky, ktoré sfarbujú do zelena, majú mäkké miesta alebo zápach, už nie sú vhodné na konzumáciu. Zelené zemiaky obsahujú toxíny, ktoré môžu byť nebezpečné, a tie, ktoré majú plesnivý alebo zatuchnutý zápach, by sa mali okamžite vyhodiť.
Zemiaky je možné pripraviť na mnoho chutných spôsobov – na kašu, ako Hasselback (nakrájané a pečené na plátky), pečené zemiaky, zemiakové kliny, tenké hranolky alebo aj plnené pečené zemiaky (tzv. jacket potatoes).

Dobrou radou je tiež možnosť skladovať zemiaky v chladničke, ak máte dostatok miesta. Teplota by mala byť okolo 5 °C alebo nižšia, čo výrazne predlžuje ich čerstvosť až trikrát dlhšie. Napríklad v Spojenom kráľovstve sa ročne vyhodí až 180 000 ton čerstvých zemiakov, preto by správne skladovanie mohlo výrazne znížiť množstvo potravinového odpadu.