Lenkina rodina ďalej servíruje „opekance“ s makom a cukrom, ktoré sú takmer totožné s bobaľkami na východe krajiny. Polievku predstavuje kapustnica, ktorá v niektorých regiónoch býva doplnená ďalšou polievkou, a to hríbovou. Ďalej sa podáva ryba s majonézovým šalátom. „U nás je zvykom večerať pečeného kapra s chlebom,“ konštatuje Lenka.
Miroslavova rodina večeru končí makovými opekancami a ako dezert nasledujú koláče.
Západné Slovensko
V hlavnom meste je sviatočná večera veľmi moderná. Nezačína sa v presnú hodinu, ale vtedy, keď je všetko jedlo pripravené. Na úvod si rodina štrngne s prípitkom a z obvyklých pokrmov si Viktóriina rodina na večeru dáva oplátky poliate medom.
Následne sa podáva kapustová polievka s chlebom. Ďalším chodom je pečený losos pokvapkaný citrónom a majonézový šalát. Večera končí sladkými koláčmi. „Na druhý deň máme vo zvyku kapustnicu nahradiť zeleninovým vývarom a k šalátu si dať vyprážaný rezeň,“ vraví Viktória z Bratislavy.
Sme rozdielni, ale jedno máme rovnaké
Dnes si mnohé rodiny tradičnú vianočnú večeru nedávajú. Zvyky sa zjednodušujú, modernizujú a prispôsobujú dnešnej dobe. Niektorí Vianoce netrávia doma, ale cestujú na sviatky do hôr či k moru. K večeri si však mnohí dávajú alkoholické prípitky, namiesto pečenej ryby sa často podáva vyprážaná ryba či dokonca tradičný kapor býva nahradený kúskami filé či lososom.
Bezpochybne sa však stále stretneme s domácnosťami, ktoré si na tradície potrpia a Štedrú večeru považujú za posvätnú hostinu, ktorá sa servíruje len raz do roka a tvoria ju tradičné pokrmy.
Môžeme povedať, že aj keď sa tradície v každom regióne Slovenska viac alebo menej líšia, pre všetkých sú Vianoce chvíľou, kedy sa celá rodina stretne za jedným stolom, spoločne si dopraje večeru a strávi spolu čas v pokoji domova.
Text: Kristína Kontínová