Mnohí ľudia poznajú banány, ktoré sú hnedé, hoci by mali byť žlté. Tento rýchly proces dozrievania nastáva preto, že banány produkujú veľké množstvo etylénového plynu, prirodzeného rastlinného hormónu, ktorý urýchľuje dozrievanie. Tento plyn je zodpovedný za kašovitú textúru a neestetickú hnedú farbu, keď banány dozrejú.
Zachovať banány v štádiu, keď sú ešte zelené až žlté, sa môže zdať nemožné, ale existuje spôsob, ako tento proces predĺžiť: etylénový plyn sa uvoľňuje najmä z stopky. Aby sa zabránilo jeho pôsobeniu, milovníci banánov môžu využiť jednoduchý trik – zabaliť stopky do potravinovej fólie. Píše Express.
Podľa odborníčky na jedlo Emmy Masonovej môže tento spôsob udržať banány čerstvé až 10 dní, niekedy aj dlhšie. V rámci testov zistila, že banány, ktorých stopky boli zabalené, si uchovávajú žltú farbu oveľa dlhšie ako tie, ktoré neboli ošetrené, ktoré začínajú tmavnúť a škvrniť.
Ideálne je uložiť banány na chladnom mieste, ďaleko od iných ovocí, pretože niektoré z nich tiež produkujú etylén, čo urýchľuje ich hnilobu. Avšak nikdy by ste ich nemali dávať do chladničky, pretože nízka teplota zastavuje produkciu etylénu, čo spôsobí, že banány prestanú dozrievať a ich šupka sčernie.
Jednoduchým spôsobom, ako predĺžiť životnosť banánov, je aj kúpiť tie najzelenšie.