K letu patria grilovačky na záhrade s rodinou či priateľmi. Na stole rozvoniavajú špekačky, mäsko či zelenina, no najväčšia bomba na vás čaká v podobe chrumkavého a šťavnatého hamburgera. Pokiaľ ale nemáte záhradu ani gril, nezúfajte. Skvelý pokrm si môžete pripraviť aj v kuchyni na sporáku.
Je celkom zrejmé, že niektoré jedlá, ktoré dnes poznáme, existovali už dávnejšie, avšak pod inými názvami či zložením. Taká je tiež história hamburgeru, ktorá siaha až do 18. storočia, píše portál burgre.sk.
Prvá písomná zmienka o mäse v žemli je kuchársky recept z roku 1758, ktorý popisuje mleté mäso tvarované do plátov a následne grilované. Moderná história tohto jedla sa začína odvíjať zväčša až od 19. storočia v Nemecku a v Spojených štátoch.
V súčasnosti je dominantným prvkom jednoduchej kuchyne nielen v Spojených štátoch, ale naprieč celým svetom. Môžete si ho vychutnať v reštauráciách s michelinskou hviezdou, ale aj v bežných stravovacích zariadeniach rýchleho občerstvenia. Zaručene najlepší chutí doma pripravený s poriadnym kusom šťavnatého mäsa, zeleniny, dresingu a ďalších surovín podľa vlastnej vôle.

Vo všeobecnosti ale platí, že hamburger nie je iba obyčajným jedlom, ale tiež symbolom globalizácie, rýchleho tempa života, prepájania kultúr, a v neposlednom rade spoločnosti ako celku.
Pri vyhľadávaní na internete nájdete obrovské množstvo receptov, v ktorom sa variujú ingrediencie, nehovoriac o type mäsa, omáčok či oblohy. Hoci plátok mäsa môže byť bravčový, hovädzí, či jeho mix, moderátorka a influencerka Jasmina Alagič si v dnešnom recepte zvolila hydinový hamburger.
Na sociálnej sieti ponúkla fanúšikom nezabudnuteľný kulinársky zážitok, o ktorý sa postará aj domáca omáčka, ktorá dodáva vášmu hamburgeru šmrnc.
Hamburger Jasminy Alagič
Ingrediencie:
- hydinový hamburger
- žemľa (najlepšie hamburgerová)
Ingrediencie na omáčku:
- kyslé uhorky
- majolenka (je jemnejšia a podľa Jasminy Alagič aj chutnejšia ako majonéza)
- dijónska horčica s medom
- soľ
- granulovaný cesnak
- cibuľa
- chilli vločky
- údená paprika
- jablčný ocot
Zdroj: Instagram/jasmina_alagic
Postup:
- Na malé kocky nakrájajte, prípadne úplne do hladka vymixujte mixérom kyslé uhorky.
- Primiešajte ingrediencie podľa vašej chuti a vytvorte skvelú omáčku na žemle. Tie odporúčame pred potretím a umiestnením ingrediencií krátko osmažiť na suchej panvici, aby dostali chrumkavý nádych.
- Pokiaľ kupujete balené hamburgerové mäso, netreba ho ďalej dochucovať a iba ho opečte z každej strany zhruba 4 minúty. Tesne pred dokončením pečenia na vrch položte plátkový syr, aby sa jemne roztopil.
- Následne na žemle naneste pripravenú zmes omáčky, zeleninu podľa chuti (napríklad listový šalát, rukolu, polníček, paradajku, červenú či jarnú cibuľu a iné) a do chrumkava opečené mäso.