Pitie čaju sa môže zdať jednoduché, no aby ste získali všetky jeho zdravotné benefity, treba poznať niekoľko chemických zásad.
„Najväčšou chybou je zalievanie vriacou vodou,“ varuje chemička Michaela Vojníková a prezrádza, ako správne pripraviť čaj, spolu aj s citrónom a medom.
„Týmto spôsobom môžeme zničiť množstvo účinných látok, najmä antioxidantov. Pre bylinkové, zelené a ovocné čaje je ideálna teplota približne 80 °C, zatiaľ čo čierny čaj znesie aj vyššiu. Dôležité je tiež nechať vodu pár minút po zovretí odstáť – približne tri až päť minút,“ vysvetlila Vojníková pre portál tvnoviny.sk.
Čaj ako prírodná lekáreň
„Čaj je unikátny nápoj, ktorý nám pomáha bojovať s mikroorganizmami, čiže s našou chorobou. Každý čaj obsahuje zmes látok, ktoré sú prospešné pre naše telo, pretože majú antioxidačné a protizápalové účinky,“ približuje chemička. „Antioxidanty z čaju neutralizujú škodlivé formy kyslíka, ktoré vznikajú počas boja imunitného systému s patogénmi.“
Teplý čaj navyše zlepšuje prekrvenie, zvyšuje prísun imunitných buniek do postihnutého tkaniva a para pomáha uvoľniť upchatý nos či uľahčuje kašľanie.
Nepite čaj odstáty
„Môžu sa nám tam začať množiť baktérie a plesne, pretože čaj často obsahuje cukry a minerály, ktoré podporujú rast týchto mikroorganizmov,“ varuje Vojníková. „Takto si vytvárame domáce živné médium ako v laboratóriu.“
Najlepšie je preto pripraviť čaj čerstvý, alebo ho uchovávať v chladničke, hoci tým stratíte časť jeho výhod.
Citrón a med: Kedy ich pridať?
„Citrón by sa mal pridávať až vtedy, keď má čaj približne 60 °C, teda zhruba po desiatich minútach,“ odporúča odborníčka. Vitamín C sa pri vyšších teplotách rýchlo rozkladá.
Rovnako aj med stráca svoje prospešné látky pri vyššej teplote. „Niektoré enzýmy sa rozkladajú už pri 42 °C, antioxidanty pri 50 °C. Ideálne je teda med pridať po desiatich minútach,“ vysvetľuje Vojníková.
Čaj nepite po jedle ani s liekmi
„S časom sa do čaju uvoľňujú taníny, ktoré spôsobujú horkosť a niektoré dokážu znižovať vstrebávanie železa, vápnika a niektorých liekov,“ dopĺňa chemička. Preto odporúča nepiť čaj tesne po jedle alebo súčasne s liekmi.