Aj keď je pobyt v chladničke najlepšou metódou na skladovanie masla, dokonca aj v chladných podmienkach časom môže stále žltnúť.
Správne skladovanie masla je často predmetom diskusií. Predstavuje základ pre varenie či pečenie v kuchyni, je kľúčovou zložkou v množstve receptoch, avšak stále sa vedú spory o optimálnom spôsobe skladovania.
Vďaka pasterizácii si udrží kvalitu dlhšie
Ako informuje Express, existuje konkrétne miesto, kam by ste ho mali umiestniť. Odpoveď zrejme mnohých prekvapí.
Maslo sa zvyčajne skladá z približne 82 percent tuku, vody a zvyšné percentá tvorí soľ a mliečna sušina. Napriek jednoduchému zloženiu, ktoré si vyžaduje jednu hlavnú zložku, na maslo vplývajú rôzne fyzikálne zmeny, ku ktorým dochádza pri jeho výrobe. To si vyžaduje správne skladovanie, aby vydržalo čo najdlhšie čerstvé a nesplesnivelo.
Maslo vzniká mútením smotany, ktorá narúša tukové membrány a podporuje zhlukovanie tuku. Následne je pridaná soľ kvôli chuti a konzervácii. Vzhľadom na vysoký obsah tuku maslo časom podlieha oxidácii lipidov, čo vedie k jeho žltnutiu.
Táto chemická reakcia sa spustí, keď je maslo vystavené vzduchu, svetlu alebo teplu. Maslo sa zvyčajne vyrába z pasterizovanej smotany, čo je proces, ktorý predlžuje jeho životnosť a vďaka pasterizácii môžete uchovávať maslo pri izbovej teplote po určitú dobu.
Nenechávajte ho zbytočne pri izbovej teplote
Ak sa rozhodnete nechať maslo pri izbovej teplote, robte to len v prípade, že sa ho chystáte použiť zmäknuté na pečenie alebo pri príprave toastov.
Je dôležité, aby ste ho vrátili do chladničky do 48 hodín, aby predišlo pokazeniu a vždy sa uistite, že je maslo zakryté. Aj keď je pobyt v chladničke najlepšou metódou na skladovanie masla, dokonca aj v chladných podmienkach časom môže stále žltnúť.
Okrem toho dokáže nasávať pachy a chute z ostatných jedál, čo ho vo výsledku robí nie príliš chutnou prísadou, pokiaľ nie je skonzumované v krátkej dobe.
Ako ho správne skladovať?
Aby sa predĺžila jeho životnosť, v chladničke je určené špeciálne miesto na skladovanie masla. Pre zachovanie jeho kvality čo najdlhšie, skladujte maslo ideálne v zadnej časti chladničky alebo úplne dole.
Tieto dve miesta sú vo všeobecnosti najchladnejšie, čo zaisťuje, že vaše maslo zostane čerstvé po dlhšiu dobu. Stabilná a nižšia teplota v spodnej alebo zadnej časti chladničky pomáha pri uchovávaní týchto potravín a udržuje ich čerstvé po dlhšiu dobu.
Pre optimálnu chuť a čerstvosť sa snažte maslo zužitkovať v priebehu štrnástich dní. Pokiaľ chcete uchovať kvalitu masla ešte dlhšie, efektívne je uložiť ho do mrazničky. Táto technika môže predĺžiť trvanlivosť masla až o štyri mesiace.
Maslo a mliečne výrobky umiestnite na spodnú a zadnú časť chladničky. Vyhraďte horné police na potraviny citlivé na vlhkosť, ako sú bobuľoviny a bylinky.