Cesnak ako prírodný liek, ale vie aj UŠKODIŤ: Kedy je lepšie sa mu VYHNÚŤ?

Zdroj: Canva
Reklama

V súčasnom svete plnom chemických preparátov a umelých doplnkov stravy sa stále viac ľudí obracia k prirodzeným riešeniam. Jednou z najvýkonnejších prírodných liečivých rastlín, ktorá si zaslúži miesto v každom domove, je cesnak. Táto nenápadná cibuľovitá rastlina skrýva v sebe skutočné poklady pre naše zdravie a môže sa stať ozdobou i praktickou súčasťou vašej záhrady.

Tajomstvo liečivej sily cesnaku sa skrýva v jedinečnej zlúčenine nazývanej alicín. Táto biologicky aktívna látka sa aktivuje až v momente, keď strúčik rozdrvíme alebo nakrájame. Práve alicín zodpovedá za charakteristickú vôňu cesnaku, ale hlavne za jeho neuveriteľné zdravotné vlastnosti. Píše portál SITA.

Cesnak funguje ako prirodzené antibiotikum s trojitým účinkom – bojuje proti bakteriálnym, vírusovým aj plesňovým infekciám. Naši predkovia ho využívali ako prvú pomoc pri rôznych ochoreniach, a moderná veda im dáva za pravdu. Pravidelná konzumácia cesnaku môže výrazne posilniť imunitný systém, čo je obzvlášť cenné v období zvýšeného výskytu respiračných ochorení.

Srdce a cievy vám poďakujú

Okrem protimikróbnych účinkov má cesnak aj významný vplyv na kardiovaskulárny systém. Pomáha regulovať krvný tlak a priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu. Pre ľudí s problémami srdca a ciev môže byť cesnak skutočným pomocníkom pri udržiavaní zdravia.

Výskumy navyše naznačujú, že cesnak môže mať ochranný účinok proti určitým typom nádorových ochorení, najmä v oblasti tráviaceho traktu. Jeho antioxidačné vlastnosti chránia bunky pred oxidačným stresom a môžu spomaľovať procesy starnutia.

Koľko je práve dosť?

Napriek všetkým pozitívam treba s cesnakom zaobchádzať rozumne. Optimálna denná dávka sa pohybuje okolo jedného až dvoch menších strúčikov. Prekročenie tejto hranice môže viesť k nepríjemným prejavom ako je podráždenie žalúdka, nevoľnosť alebo reflux.

Zvláštnu pozornosť by mali venovať cesnaku ľudia užívajúci antikoagulačné lieky, pretože môže zosilniť ich účinok. V prípade akýchkoľvek pochybností je najlepšie konzultovať jeho užívanie s odborníkom.

Záhradnícke radosti s cesnakom

Pestovanie cesnaku vo vlastnej záhrade prináša množstvo výhod. Domáci cesnak má intenzívnejšiu chuť, neobsahuje žiadne nežiaduce chemikálie a pri správnom skladovaní vydrží až do ďalšej úrody. Okrem toho môžete časť úrody použiť na ďalšie pestovanie.

Výsadba cesnaku je prekvapivo jednoduchá. Najvhodnejší čas je jesenné obdobie, konkrétne október či november. Rozdeľte cesnakovú hlavičku na jednotlivé strúčiky a každý zasaďte špičkou nahor do hĺbky približne 5 centimetrov. Medzi rastlinami zachovajte odstup okolo 10 centimetrov.

Cesnak preferuje slnečné stanovištia s ľahkou, dobre odvodniteľnou pôdou. Vyhýbajte sa miestam, kde sa zadržiava voda – mokrá pôda môže spôsobiť hnitie strúčikov.

Počas zimy sa cesnak prirodzene zakorení a s príchodom teplejších dní začne aktívne rásť. Starostlivosť je minimálna – občasné zavlažovanie a odstraňovanie buriny postačuje.

Jarný bonus z cesnakovej vňate

Málokto vie, že mladá cesnaková vňať, ktorá vyrastá na jar, je nielen jedlá, ale aj veľmi chutná. Má jemnejšiu, miernejšiu chuť ako zrelé strúčiky a výnimočne sa hodí do jarných šalátov, bylinkových omáčok či ako dekorácia jedál.

Zber cesnaku pripadá na júl, keď sa vňať začína žltnúť a ohýbať k zemi. To je signál, že je čas cesnak vybrať zo zeme, očistiť a dôkladne vysušiť na suchom, vetranom mieste.

Výborná quesadilla, ktorú treba vyskúšať

Ak hľadáte rýchly spôsob, ako využiť váš čerstvý cesnak, vyskúšajte túto jednoduchú cesnakovú quesadillu:

Potrebujete:

  • 2 tortilly
  • 2 strúčiky čerstvého cesnaku
  • 100 g tvrdého syra
  • trochu oleja alebo masla

Postup: Tortilly navonok potrite olejom a položte na panvicu. Na jednu stranu rovnomerne rozložte nadrobno nakrájaný cesnak a nestrúhaný syr. Prikryte druhou tortillou a jemne pritlačte. Opečte z oboch strán dozlatista, kým sa syr neroztopí.

Cesnak je skutočne jednou z najvýznamnejších rastlín, ktoré môžeme mať po ruke. Či už ho využívate na podporu zdravia alebo ako chutnú prísadu do jedál, určite vám prinesie len pozitíva. A keď si ho ešte vypestujete sami, radosť z jeho používania bude ešte väčšia.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie