Červená repa je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá koreňová zelenina, ktorá má pri správnom skladovaní neuveriteľne dlhú trvanlivosť. Aby však zostala šťavnatá a nevyschla, treba dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad. Odborník na balenie potravín prezradil praktické triky, ktoré predĺžia jej čerstvosť až na osem mesiacov.
Červená repa, známa svojou sýtočervenou farbou a výraznou chuťou je medzi mnohými veľmi obľúbená. V letných mesiacoch je najchutnejšia, no ak ju neskladujete správne, veľmi rýchlo zvädne, zvráskavie a stratí svieži vzhľad. Ako upozorňuje Charles Haverfield, generálny riaditeľ spoločnosti US Packaging & Wrapping, práve úbytok vlhkosti je hlavnou príčinou znehodnotenia repy. Informuje portál Express.co.uk.
„Šupka červenej repy sa môže zvráskavieť v dôsledku straty vhlkosti a vystavenia vzduchu. Keď repa stráca vhlkosť, jej vonkajšia vrstva sa scvrkáva, čo spôsobuje vráskavú pokožku,“ vysvetlil Haverfield.
Kľúčom prem je chlad, vlhko a minimum vzduchu
Podľa odborníka je najlepšie skladovať červenú repu v chladnom a vlhkom prostredí s čo najmenším prístupom vzduchu. Ideálne miesto je v chladničke, najmä v zásuvke na zeleninu.
„Je pravda, že varenú červenú repu je najlepšie uchovať v chladničke, prednostne v priehradke na zeleninu. Táto časť udržiava mierne vyššiu teplotu a optimálnu úroveň vlhkosti, čo pomáha zachovať vlhkosť repy a predchádza jej vysychaniu,“ uviedol Haverfield.
Ideálne je vákuové balenie
Zásadnou chybou je nechať repu voľne položenú v miske či na tanieri v chladničke. Oveľa efektívnejšou metódou je vákuové balenie.
„Odstránením vzduchu sa znižuje šanca na rast baktérií, ktoré môžu spôsobiť pokazenie repy,“ povedal Haverfield.
Ak vákuové balenie nie je možné, napríklad po otvorení pôvodného obalu, odborník odporúča repu premiestniť do kvalitnej nádoby s uzáverom.
„Aj keď pôvodné balenie môže poskytovať určitú ochranu, oveľa lepšie spravíte, ak repu prebalíte. Tým predĺžite jej trvanlivosť,“ uzavrel.
Ako dlho vydrží repa?
Dĺžka skladovania závisí od spôsobu uchovania. Varená červená repa vydrží v chladničke približne tri dni. No ak viete, že ju nestihnete skonzumovať, riešením je mraziaci box.
„Ak si myslíte, že nestihnete repu zjesť, môžete ju zamraziť v uzatvárateľnej nádobe alebo vrecku. Takto vydrží až osem mesiacov,“ dodáva expert.
Surová repa? Iný prístup
Pri surovej repe s listami je situácia iná. V tomto prípade je najlepšie ponechať ju neumytú a nekrájanú.
„Na rozdiel od varenej repy, ktorú treba skladovať v uzavretom obale, surovú červenú repu možno skladovať aj bez dodatočného balenia. Uchovanie neumytého a neporušeného koreňa pomáha zachovať jeho prirodzenú ochrannú vrstvu, čím sa znižuje riziko vysychania a pokazenia,“ vysvetľuje Haverfield.