Pre zdravé stravovanie je dôležité zahrnúť do stravy rôzne druhy zeleniny, ktoré poskytujú potrebné vitamíny, minerály a vlákninu. V tomto článku vám predstavíme najlepšie druhy zeleniny, ktoré by ste mali pravidelne konzumovať, aby ste podporili svoje zdravie a celkovú pohodu.
Cesnak
Ako informuje portál magazín.sk, cesnak je bohatý na alicín, aktívnu zlúčeninu s antioxidačnými účinkami, ktorá prispieva k zdraviu kardiovaskulárneho systému a posilňuje imunitu. Alicín sa uvoľňuje pri krájaní, sekaní alebo drvení cesnaku, avšak pri varení sa väčšinou deaktivuje. Preto je najlepšie cesnak pred pridaním do jedla rozdrviť a nevariť ho.
Huby
Huby nepatria medzi zeleninu, no vegetariáni ich bez problémov zahrňujú do svojho jedálnička. Tieto potraviny sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha spomaľovať vyprázdňovanie žalúdka a zvyšuje pocit sýtosti. Výskum z University of Minnesota preukázal, že jedinci, ktorí denne konzumovali 425 gramov bielych šampiňónov počas desiatich dní, pociťovali menší hlad a v nasledujúcich hodinách jedli menej v porovnaní s tými, ktorí mali rovnaké množstvo hovädzieho mäsa. Huby sú skvelou alternatívou k mäsu v polievkach a dusených jedlách.
Cibuľa
Vonkajšie vrstvy cibule obsahujú veľké množstvo nerozpustnej vlákniny a kvercetínu, flavonoidu, ktorý prispieva k znižovaniu krvného tlaku a prevencii upchávania tepien. Hoci sú hnedé a papierové šupky nejedlé, môžu sa počas varenia pridať do vývarov, polievok a dusených jedál, aby sa uvoľnili ich prospešné látky. Nezabudnite ich však pred podávaním odstrániť.
Špenát
Špenát je bohatý na vitamíny C a B6, ako aj na minerály ako horčík, vápnik a železo. Jeho prospešné účinky si získali popularitu aj vďaka známej postave Pepka námorníka. Avšak, obsahuje aj oxaláty, ktoré môžu obmedzovať vstrebávanie vápnika a železa. Našťastie existuje riešenie. Výskum z University of Wyoming ukázal, že krátke varenie alebo parenie špenátu (približne 60 sekúnd) môže znížiť obsah oxalátov až o 86 percent, čím sa zlepší dostupnosť vápnika pre organizmus.
Zemiaky
Zemiaky predstavujú významný zdroj vitamínu C, vitamínu B6, kyseliny listovej a železa. Avšak majú vysoký glykemický index, čo znamená, že ich konzumácia vedie k rýchlemu nárastu hladiny cukru v krvi. Ak chcete tento efekt pri zemiakoch zmierniť, máme pre vás tip. Výskum z University of Surrey ukázal, že konzumácia varených zemiakov po ich ochladení, napríklad v šaláte, mení štruktúru škrobu, čo vedie k menej výraznému zvýšeniu hladiny cukru v krvi.