Blížia sa vianočné sviatky a v mnohých rodinách nesmie na štedrovečernom stole chýbať tropické ovocie. Klasikou je nepochybne ananás, ktorého sladkú chuť milujú skoro všetci. Ako však v obchode vybrať taký, ktorý bude čerstvý a sladký? Všímajte si tieto znaky!
Sladký plod s výraznými pichliačmi sa vyskytuje v obchodných reťazcoch už bežne. Nie vždy tomu tak však bolo! Mať na sviatočnom stole ananás totiž bolo niečo exkluzívne, čo si ešte pred pár desiatkami rokov nemohol dovoliť každý.
Ananás, pochádzajúci z Južnej Ameriky sa do Európy dostal vďaka moreplavcovi Krištofovi Kolumbusovi. Pochutiť si tak na ňom môžeme už všetci, no ako zistiť, či je ananás, ktorý držíme v rukách skutočne čerstvý? Riaďte sa týmito znakmi, ktoré hneď odhalia jeho kvalitu, píše web zdravie.pravda.sk.

O kvalite ananásu prezrádza už jeho pevnosť, ale tiež výrazná, sladká vôňa. Ako informuje spomínaný web, práve vďaka vôni vieme zistiť, či je ananás skutočne čerstvý. Totiž pri kvalitnom ananáse cítiť už pri báze plodu túto arómu. A to preto, lebo sa tam koncentruje najviac cukrov. V prípade, ak ananás ovoniate a necítite túto arómu, s veľkou pravdepodobnosťou ešte nedozrel. Naopak silná, až alkoholová vôňa ananásu prezrádza, že môže byť už prekvasený.
A hoci sa ľudia pri výbere ananásu riadia zväčša očami, nie vždy jeho farba správne prezrádza, aký bude vo vnútri. Žltá šupka na ananáse neznamená totiž vždy nedozretý plod. Niektoré odrody ananásov totiž môžu byť žlté a pritom už dozreté, píše zdravie.pravda.sk.

Najdôležitejšie je si na ananáse všimnúť, či nie je nejakým spôsobom poškodený. Pozorne sa pozrite, či nemá na sebe nejaké mokvajúce miesta, preliačiny, či zvláštne škvrny. Môžete si však všimnúť aj pevnosť dužiny pod šupkou. Spomínaný web odporúča stlačiť ananás tesne nad stonkou. Zrelý plod spoznáte tak, že je mierne pružný. Naopak ak budete pri stlačení cítiť mäkkú, neforemnú dužinu, ananás už pravdepodobne nebude dobrý.


