BIOHAZARD v našich chladničkách: Tieto POTRAVINY po dátume SPOTREBY určite nejedzte

Foto: pixabay.com
Reklama

Niektoré potraviny sa po uplynutí dátumu spotreby stávajú nebezpečnými kvôli riziku kontaminácie baktériami alebo toxínmi. Tu je prehľad potravín, ktoré by ste mali po dátume spotreby určite vyhodiť.

1. Mäkké syry

Syry ako ricotta, cottage cheese, mozzarella či brie obsahujú veľa vlhkosti a sú mimoriadne náchylné na rast plesní a baktérií. Po dátume spotreby sa v nich môžu rýchlo objaviť patogény, ako Listeria monocytogenes, ktoré môžu spôsobiť vážne infekcie.

2. Zemiakový šalát

Zemiakový šalát, obzvlášť ten s majonézou alebo jogurtovým dresingom, je ideálnym živným prostredím pre baktérie. Aj keď vyzerá v poriadku, už krátko po expirácii môže byť kontaminovaný Salmonellou alebo Stafylokokom.

3. Vaječné bielka

Vaječné bielka majú relatívne krátku trvanlivosť a sú veľmi náchylné na salmonelovú kontamináciu, najmä po prekročení dátumu spotreby. Dôležité je sledovať nielen dátum, ale aj skladovanie – nesprávna teplota skracuje ich bezpečnosť.

Foto: pixabay.com

4. Čerstvé mäso

Čerstvé hovädzie, bravčové alebo hydinové mäso sa po dátume spotreby môže stať zdrojom nebezpečných baktérií ako E. coli, Listeria alebo Clostridium perfringens. Ani tepelné spracovanie nemusí vždy úplne eliminovať riziko.

5. Mleté mäso

Kvôli väčšej povrchovej ploche je mleté mäso ešte náchylnejšie na kazenie ako celé kusy mäsa. Baktérie sa množia rýchlo a produkt po expirácii môže byť doslova toxický.

6. Údeniny a hotové mäso

Aj balené šunky, salámy a párky majú obmedzenú trvanlivosť. Po otvorení ich životnosť klesá na pár dní. Po dátume spotreby sú najmä Listeria a botulotoxín reálne riziká.

7. Ryby

Čerstvé ryby sú mimoriadne rýchlo sa kaziace potraviny. Po dátume spotreby môžu obsahovať histamín (pri niektorých druhoch), ktorý spôsobuje alergickú reakciu, alebo vibrie, čo môže viesť k ťažkým gastrointestinálnym ochoreniam.

8. Morské plody

Krevety, mušle, ustrice a iné morské plody po expirácii môžu spôsobiť ťažké otravy – obzvlášť ak sa nesprávne skladovali. Patogény ako Vibrio vulnificus sú bežné a veľmi nebezpečné.

9. Špenát

Čerstvý špenát po dátume spotreby môže obsahovať škodlivé baktérie ako E. coli, ktoré spôsobujú hnačky a vážne tráviace problémy. Navyše pri opakovanom ohrievaní vznikajú v špenáte nitráty, ktoré sú potenciálne škodlivé.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie