10. Čerstvé čučoriedky
Čučoriedky a iné bobuľovité ovocie sú náchylné na plesne. Po prekročení trvanlivosti sa na nich môžu objaviť neviditeľné toxické plesne, ktoré môžu narušiť trávenie alebo spôsobiť alergickú reakciu.
11. Listová zelenina
Šalát, rukola či baby špenát rýchlo podliehajú skaze. Po dátume spotreby sa ich listy menia na klzké a sú doslova ideálnym miestom pre baktérie typu Salmonella a Listeria.
12. Čerstvé šťavy a smoothie
Za studena lisované produkty nie sú pasterizované, takže po dátume spotreby môžu rýchlo fermentovať a kontaminovať sa patogénmi. Konzumácia staršej surovej šťavy môže spôsobiť hnačky, zvracanie či vážnejšie infekcie.
13. Oleje (najmä rastlinné a orechové)
Olej síce neplesnivie, ale po dátume spotreby alebo nesprávnom skladovaní žltne – teda oxiduje. Takýto olej môže obsahovať toxické látky, ktoré zaťažujú pečeň a môžu podporovať zápalové procesy v tele.
14. Omáčky a dochucovadlá
Aj keď sú balené, po otvorení a uplynutí dátumu spotreby (najmä pri omáčkach s vajíčkami alebo smotanou) sa môžu pokaziť a spôsobiť zažívacie ťažkosti.
15. Lahôdky
Chladené lahôdkové výrobky, ako sú vajíčkové nátierky, aspiky, rybie či mäsové šaláty, majú veľmi krátku trvanlivosť a vysoký obsah vlhkosti. Po dátume spotreby môžu byť kontaminované Listeriou, Salmonellou alebo stafylokokmi, najmä ak neboli uchovávané v správnej teplote, informujú prevention.com a recipes.com.
Rozdiel medzi trvanlivosťou a spotrebou
- Minimálna trvanlivosť – Nie každé označenie na obale potravín znamená to isté. „Minimálna trvanlivosť do“ (napr. na suchých potravinách, čokoláde či cestovinách) znamená, že po tomto dátume sa môžu zmeniť ich senzorické vlastnosti (tvar, chuť či vôňa), no produkt môže byť stále bezpečný.
- Maximálna spotreba – Naproti tomu označenie „spotrebujte do“ je dátum maximálnej bezpečnosti, po ktorom môže byť konzumácia výrobku zdraviu nebezpečná.