Chlieb, hranolky, aj filé! Našli sme CUKOR v 16 potravinách, kam nepatrí a nie je ho málo

Foto: pixabay.com/freepik.com
Reklama

Cukor je naozaj rafinovaný, konzumujeme ho aj tam, kde by sme ho vôbec nečakali. Výrobcovia potravín pridávajú cukor do produktov, ktoré by mali byť slané alebo kyslé, zdravé alebo úplne bez sladkej chuti.

Keď zdanie klame

Od šuniek, cez fazule v konzerve až po šalátové dresingy – cukor je všade. Dôvodov je hneď niekoľko: zlepšenie chuti, predĺženie trvanlivosti, vylepšenie farby či dokonca vytvorenie závislosti na produktoch. Ak si myslíte, že cukor sa nachádza len v sladkostiach a limonádach, opak je pravdou.

Koľko je priveľa?

Ako to odhaliť? Jednoducho. Prepočítajte si z etikety množstvo gramov cukru na porciu. Jedna kocka má cca 4,5 gramu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča denne pridaného cukru:
→ max. 25 g (6 kociek cukru) pre dospelého,
→ 20 g (5 kociek cukru) pre deti.

Poriadne skryté

Prepočítali sme pre vás cukor v potravinách, ktoré sme mávame bežne doma.

Prečítajte si, kde všade sa (doslova) skrýva:

  • Rybie prsty či filé – strúhanka aj zmes môže obsahovať dextrózu aj glukózový sirup.
  • Biele jogurty – bez príchute, žiaľ, neznamená aj bez cukru. Nízkotučné verzie si taktiež pomáhajú dosladzovaním.
  • Nakladané paradajky – nielen kečupy, ale aj nálevy lúpaných paradajok či pretlakov.
  • Strukoviny v konzerve – do nálevov hrášku či fazúľ miešajú okrem korenín aj dávky cukru.
  • Chlieb – najmä toastový a burgrové žemle, porcia obsahuje kocku cukru.
  • Raňajkové cereálie – najmä müsli a granola a nielen ich vyprážané verzie. Sirupy a sladené ovocie sú aj v suchších typoch, dokonca až 30 na 100 gramovú porciu (vyše 7 kociek cukru).
  • Šunky a iné údeniny – cukor sa pridáva do marinád a nálevov, v ktorých sa dusia/údia.
  • Kupované omáčky – kečup, horčica, balzamikový ocot, sójová a worcesterská omáčka, grilovacia a cesnaková omáčka – dbajte najmä na ich množstvá a používanie.
  • Delakto výrobky – rôzne rastlinné mlieka, hlavne mandľové a ovsené.
  • Instantné polievky a bujóny – čokoľvek instantné je extrémne dochucované.
  • Hranolky – mrazené i z fastfoodu zvyknú obsahovať cukor v podobe dextrózy alebo maltodextrínu pre chrumkavejšiu textúru a zlatistú farbu.
  • Pizza – Cukor môže byť v ceste, paradajkovej omáčke, v niektorých druhoch syrových či mäsových prísad.
  • Ovocné pyré/detské výživy – často obsahujú pridaný cukor.
  • Energetické a proteínové tyčinky – apelujú na množstvo energie a výživové hodnoty, no zdravé takmer nie sú.
  • Šalátové dresingy – hlavne tie krémové. Podobne ako omáčky.
  • Nakladaná zelenina – napr. uhorky, čalamáda. Sú kyslé a takmer to necítiť. Konzumujete s nimi však množstvá cukru.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti