Chren je viac ako len aromatická koreňová zelenina. Ľudia na celom svete ho používajú v medicíne po stáročia.
Chren má mnoho vitamínov, antibakteriálne účinky a podporuje trávenie a prekrvenie obličiek. Pomáha tiež pri liečbe reumatických problémov či chorobách dýchacích ciest. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.
Okrem vysokého obsahu vitamínu C má v sebe chren vitamín B1, B2, B6, B9, provitamín A a okrem toho cenné minerály, ako draslík, horčík, meď, železo, vápnik a fosfor.
Jedna polievková lyžica pripraveného chrenu má približne:
- 7 kalórií
- 2 gramy sacharidov
- 0,1 gramu tuku
- 0,5 gramu vlákniny
- 0,2 gramu bielkovín
Je pre vás chren dobrý?
Chren je viac ako len aromatická koreňová zelenina. Ľudia na celom svete ho používajú v medicíne po stáročia. Odborníci ho odporúčajú pre jeho pozitívne vlastnosti:
Znižuje zápal
Rovnako ako ostatní členovia rodiny horčičných rastlín, chren obsahuje chemickú zlúčeninu nazývanú sinigrín, dodáva webmd.com.
Výskum ukazuje, že sinigrín znižuje zápal tým, že blokuje alebo mení časti imunitného systému, ktoré ho spôsobujú. Tieto isté štúdie naznačujú, že sinigrín by mohol pomôcť zmierniť príznaky aterosklerózy, hoci výskumníci musia vykonať ďalšie štúdie predtým, ako vyvodia nejaké definitívne závery.
Bojuje proti poškodeniu buniek
Koreň chrenu je prirodzene bohatý na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť vaše telo pred poškodením buniek tým, že sa naviažu na voľné radikály.
Skoré štúdie tiež naznačujú, že chren môže zabrániť rastu buniek rakoviny hrubého čreva, pľúc a žalúdka, hoci lekári a vedci musia učiniť viac výskumu u ľudí.
Zlepšuje zdravie dýchacích ciest
Ak ste už chren jedli, pravdepodobne ste zažili jedinečný pocit pálenia, ktorý môže vyvolať vo vašom nose, hrdle a dutinách. Okrem toho, že vám slzia oči, chren môže pomôcť vášmu zdraviu dýchacích ciest. Jedna štúdia dodáva, že sušený chrenový doplnok a nasturtium účinne liečia infekcie dutín, bronchitídu či prechladnutie.
„Nastrúhajte chren a zmiešajte ho s medom v pomere 1:1. Užívajte tri lyžičky denne, pomôžu vám pri nachladnutí, proti kašľu, nádche i chrípke,“ odporúča RÚVZ.
Má antibakteriálne vlastnosti
Skorý výskum naznačuje, že izotiokyanáty (fytochemikálie) v chrene môžu ničiť baktérie a huby, ktoré spôsobujú choroby, ako je otrava jedlom, žalúdočné vredy a plesne kože a nechtov.
„Jeho účinky sú známe pri liečbe reumatických problémoch, prináša úľavu pri bolestiach kĺbov a svalov,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.
Chren tiež zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a normalizuje zloženie črevnej mikroflóry. „Je močopudný, pretože podporuje prekrvenie obličiek,“ doplnila Klinčáková.
Úrad upozornil, že pri konzumácii chrenu treba byť opatrný, pretože vo vyšších dávkach pôsobí dráždivo na trávenie a sliznice. Chren by nemali konzumovať pacienti so žalúdočnými alebo dvanástnikovými vredmi, so zlou funkciou štítnej žľazy, s Crohnovou chorobou, ezofagitídou (zápalom pažeráka), ulceróznou kolitídou (zápalom hrubého čreva) či žalúdočnými vredmi. Chren sa neodporúča konzumovať deťom mladším ako štyri roky, tehotným a dojčiacim ženám.