Známi výrobcovia čokolády uplatňujú nedostačujúce etické štandardy, predovšetkým čo sa týka dodávateľského reťazca, upozornila štúdia britskej organizácie Ethical Consumer. Firmy, ako je Mars či Nestlé, organizácia označila za značky, ktorých výrobkom sa treba pri nákupe vyhnúť. Ukázala však aj pozitívne príklady. Na štúdii upozornil portál The Guardian.
Iba 17 z 82 značiek, na ktoré sa organizácia zamerala, využíva dodávateľov, ktorí zaisťujú, aby farmári v Afrike dostali na svoje živobytie dostatočnú finančnú odmenu. Približne 60 percent svetového kakaa pochádza práve zo západnej Afriky. Odhaduje sa, že štyri z desiatich firiem pestujúcich kakao v Pobreží Slonoviny využívajú deti na prácu a to dokonca šesť z desiatich v Ghane, uvádza organizácia v správe.
Taliansky výrobca čokolády a cukroviniek Ferrero dostal „zlé“ hodnotenie. Spoločnosti Mars, Nestlé alebo Mondelēz dopadli ešte horšie. Organizácia ich ohodnotila ako značky, ktorej výrobkom by sa zákazníci mali z etických dôvodov vyhnúť.
Všetky tieto značky pritom majú väčšinou vlastné interné štandardy certifikácie. Výskumníci uviedli, že tieto programy majú tendenciu zahŕňať iba časť dodávateľov kakaa daných spoločností a niektorí farmári nemajú z takýchto iniciatív spoločností zhola žiadny prospech.
Desivé podmienky farmárov
„Čokoládový priemysel je neuveriteľne nerovný. Mnoho pestovateľov kakaa žije v chudobe, zatiaľ čo medzinárodné čokoládové spoločnosti zarábajú miliardy,“ uviedla Jasmine Owensová, výskumná pracovníčka organizácie Ethical Consumer. Podmienky pre tamojších farmárov sú podľa nej všeobecne desivé. „Väčšinu čokolád jedia európski spotrebitelia, a tak naozaj máme obrovskú silu i zodpovednosť za podmienky pre farmárov v západnej Afrike. My sme dôvod, prečo žnú kakao,“ doplnila.
Medzi čokolády, ktoré organizácia Ethical Consumer naopak odporučila, patria značky Tony’s Chocolonely, Raw Chocolate Company alebo Chocolate Madagascar. Tieto firmy sa riadia vybranými štandardmi neziskových organizácií Fairtrade International alebo Rainforest Alliance, prípadne inými a lepšími. Štúdiom tiež skúmala, či spoločnosti vyrábajú čokolády v krajinách pôvodu – čo má na tamojšiu ekonomiku pozitívny vplyv.
Napríklad čokolády Chocolate Madagascar sú vyrábané priamo na Madagaskare. Rovnako tak je to s čokoládami Fairafric – finálna tabuľka čokolády vzniká priamo v Ghane.
Práca sa týka viac ako milióna detí
V roku 2020 štúdiom výskumnej inštitúcie NORC na Chicagskej univerzite zistili, že 43 percent detí z Ghany a Pobrežia Slonoviny vykonávali nebezpečnú prácu. Celkovo ide o 1,46 milióna detí.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)


